Petiție online: Mai mulți părinți își exprimă nemulțumirea față de revenirea la învățământul la distanță

Autor: , in Actualitate / COVID-19 / Social / 28 februarie, 2021, 13:57

După aprobarea hotărârii Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP), în mediul online a fost lansată o petiţie pentru ca elevii să meargă la școală de la 1 martie. Reprezentanții Asociației „Părinți solidari” își exprimă „profunda nemulțumire” privind revenirea la învățământul la distanță.

Documentul este adresat președintelui Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică, prim-ministrului interimar Aureliu Ciocoi, iar o copie va fi expediată avocatului pentru drepturile copilului Maia Bănărescu.

Menționăm că în timp ce dumneavoastră închideți școlile, vital necesare pentru a asigura un proces educațional eficient și calitativ, rămân deschise bisericile, localurile de alimentație publică, barurile, piețele și alte locuri publice, iar transportul public e plin de persoane cu vârsta de peste 60 de ani, care și reprezintă principala categorie de risc în pandemia de COVID-19”, se spune în petiție.

Semnatarii susțin că elevii nu au fost asigurați cu echipamente, care le-ar permite accesul calitativ la învățământul online, aceste cheltuieli fiind considerabile sau chiar imposibile pentru un număr mare de familii.

Totodată, este indicat faptul că profesorii au fost asigurați doar parțial cu tehnică de calcul pentru a putea organiza învățământul la distanță.

„Părinții nu beneficiază de condiții de muncă adaptate la realitățile pandemice și realizarea procesului educațional la distanță (muncă la distanță, regim flexibil, concedii suplimentare și îndemnizații pentru perioada învățământului la distanță etc.)”, se precizează în petiție.

În opinia autorilor petiției, calitatea procesului educațional „a avut de suferit mult de la începutul pandemiei, atât din cauza desfășurării procesului educațional la distanță o bună parte a acestei perioade pentru mulți elevi, imposibilitatea părinților de a asista sau deseori chiar și a înlocui procesul de învățare la distanță, micșorarea duratei lecțiilor etc. Autoritățile Republicii Moldova, timp de un an pandemic, nu au întreprins nimic pentru a asigura condiții pentru realizarea unui proces calitativ și accesibil de învățământ la distanță”.

Astfel, semnatarii petiției cer „anularea de urgență” a hotărârii din 26 februarie a Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică și continuarea procesului educațional în clase. Ei mai consideră că „realizarea studiilor în regim online, fără crearea condițiilor necesare acestui proces, reprezintă de fapt lipsă de responsabilitate și mimarea realizării procesului educațional”.

Deocamdată, autoritățile nu au venit cu o reacție la petiție.

Până în prezent, petiția a fost semnată de peste 2.000 de persoane.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X