(LIVE) Ministerul Sănătății, detalii privind demararea campaniei de vaccinare împotriva COVID-19

Autor: , in Actualitate / COVID-19 / Social / 1 martie, 2021, 19:21

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a organizat un briefing de presă privind demararea campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 în Republica Moldova, menționând că vaccinarea anti-coronavirus începe, pe 2 martie, cu imunizarea angajaților medicali din secțiile de terapie intensivă și cu profil COVID-19.

Dăm start campaniei de imunizare împotriva COVID-19. Vaccinurile din România au sosit în Republica Moldova și în următoarele zile urmează să le recepționăm pe cele de pe platforma COVAX. Vaccinarea începe conform Planului național de imunizare, cu lucrătorii medicali. Aceasta este o etapă importantă care va oferi posibilitatea de a proteja pe cei care sunt în prima linie. Începem cu vaccinarea lucrătorilor medicali din secțiile de terapie intensivă și secțiile de profil COVID-19. Aceasta va salva viețile lucrătorilor medicali pentru ca aceștia să poată acorda asistență medicală pacienților, în continuare. Este un pas important spre micșorarea efectelor pandemiei. Experiențele internaționale arată că după vaccinare, numărul cazurilor de infectare a lucrătorilor medicali s-a micșorat ”, a declarat secretara de stat a Ministerului Sănătății, Tatiana Zatîc.

Ministerul Sănătății susține că mizează pe imunizare, deoarece va reduce numărul de infectați.

Suntem siguri că lucrătorii medicali se vor vaccina, fiind ca un exemplu pentru societate. Vaccinarea este un pas spre libertate, spre atingerea acel obiectiv pe care îl are stabilit țara: vaccinarea a 70% din populație. Astăzi s-a aprobat repartizarea vaccinurilor pentru toate instituțiile medico-sanitare. Dozele de vaccin vor ajunge în toate instituțiile spitalicești”, a precizat Zatîc.

Medicul epidemiolog Alexei Ceban a anunțat că vaccinurile recepționate din România sunt depozitate depozitul Agenției Naționale de Sănătate Publică (ANSP).

Ulterior, din cele 21.600, vom distribui 10.800 de doze de vaccin către centrele de sănătate publică. Apoi, din centrele de sănătate publică vor fi distribuite către centrele de vaccinare. Tranpostarea are loc în condiții izotermice. Vaccinul se păstrează la temperaturi de +2 +8 grade Celsius. Cazuri excepționale nu avem. Regiunea transnistreană va primi aproximativ 1.800 de doze din totalul de 21.600”, a menționat medicul din cadrul ANSP.

Datele cu privire la imunizări vor fi stocate într-un Registru electronic. Vaccinarea anti-coronavirus începe, pe 2 martie, în Republica Moldova, cu imunizarea angajaților medicali din secțiile de terapie intensivă și cu profil COVID-19.

Medicul epidemiolog Alexei Ceban a punctat că vaccinarea este nu este obligatorie nici chiar în rândul angajaților din sistemul medical.

Medicii s-au expus pro-vaccinare. Lucrătorii medicali sunt în drept medicii să refuze. Actul de vaccinare este unul benevol și gratuit”, a declarat Alexei Ceban, medic epidemiolog al ANSP.

Reprezentanții Ministerului Sănății au refuzat să dezvăluie cine va fi prima persoană din Republica Moldova care se va vaccina.

Amintim că, la data de 27 februarie, cele 21.600 de doze de vaccin AstraZeneca, oferite cu titlu gratuit de către România, au fost livrate Republicii Moldova și distribuite Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP).

Conform Planului Național de Imunizare, vaccinul va fi distribuit către instituțiile medico-sanitare publice prin intermediul Centrelor de Sănătate Publică Teritorialeși lansată prima etapă a campaniei de vaccinare.

Prima etapă de vaccinare prevede imunizarea lucrătorilor medicali din cadrul secțiilor de reanimare și ATI, cât și personalul din cadrul secțiilor spitalicești cu profil COVID-19. Apoi, va fi vaccinat tot personalul medical din instituțiile medicale.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X