Maia Sandu, după o serie de consultări: „Justiția nu se negociază. Hoții nu le vor bine oamenilor”

Autor: , in Actualitate / Politic / 1 martie, 2021, 20:35

„Suveranitatea stă în mâinile poporului, nu ale unui grup îngust de interese”, a menționat președinta Maia Sandu a anunțând luni, 1 martie, că a pornit o serie de consultări cu societatea civilă, juriști, specialiști în drept constituțional, organizații în domeniul respectării statului de drept, pentru a asculta opiniile și recomandările lor în vederea ieșirii din criza politică.

Șefa statului a declarat că „Republica Moldova se află într-un blocaj politic în care, pe de o parte, există o majoritate parlamentară PSRM-Șor ce vrea să-și păstreze fotoliile și schemele de corupție și, pe de altă parte, o majoritate covârșitoare a populației care le cere hoților să plece”.

„Cetățenii au mereu dreptate. Iar suveranitatea stă în mâinile poporului, nu ale unui grup îngust de interese. Astăzi am discutat cu organizațiile din cadrul Forumului societății civile din Parteneriatul Estic – Promo-LEX, CRJM, Expert-Grup, IPRE, WatchDog, Amnesty International, Asociația pentru Democrație Locală, IESPM, Centrul Regional de Mediu, CPR, Conferința Națională a Sindicatelor, Alianța Întreprinderilor Mici și Mijlocii”, a anunțat Maia Sandu.

Maia Sandu susține că în cadrul acestor consultări a primit multe mesaje utile și recomandări de ordin juridic, politic și diplomatic în vederea depășirii blocajului.

„Sunt hotărâtă să apăr interesul cetățenilor până la urmă. Justiția nu se negociază. Hoții nu le vor bine oamenilor. Țara are nevoie de anticipate, de deputați responsabili, de un guvern competent cu susținere stabilă în legislativ. Voi continua consultările extinse în zilele ce urmează”, a conchis Maia Sandu.

Vezi și: „Nu sperie pe nimeni”. Sergiu Litvinenco, despre amenințările lui Igor Dodon la adresa Maiei Sandu

Menționăm că, socialiștii îi cer președintei Maia Sandu să desemneze un premier până la 9 martie. Totodată, au lansat un apel la dialog între șefa statului și partidele parlamentare. În caz contrar, susține Dodon, țara va intra „în blocaj și haos”.

Dodon a declarat luni, în cadrul unei conferințe de presă, că socialiștii au decis în cadrul unei ședințe a Consiliului Republican, că îi acordă un termen până la 9 martie de a desemna un candidat la funcția de premier, iar până atunci și-a manifestat deschiderea de a se așeza la masa de negocieri cu șefa statului.

„Dacă până la 9 martie premierul nu va fi desemnat și se va continua pe această linie a uzurpării puterii în stat, vom fi nevoiți să adoptăm acțiuni politice mai hotărâte pentru a stabiliza situația în țară. Chiar dacă asta va însemna, din păcate, că funcția de președinte va reveni una de decor, cum a fost până în 2016. Dacă se va merge pe blocaj, nu vom avea altă soluție”, a declarat Dodon.

Potrivit socialiștilor, „nu are rost de așteptat ziua de 23 martie, întrucât nu vor fi întrunite condițiile de dizolvare a Parlamentului, iar un decret în acest sens al președintei ar fi neconstituțional”.

Anterior, Maia Sandu a declarat că nu va mai avea consultări cu alte partide parlamentare pentru a desemna un premier și așteaptă data de 23 martie, atunci când urmează să împlinească 3 luni fără Guvern și ar putea apărea circumstanțele de dizolvare a Parlamentului. Până atunci, dacă Parlamentul nu este de acord cu această strategie, poate iniția procedura de impeachment.

Șefa statului a menționat că fracțiunile parlamentare au dat dovadă de inconsecvență în cadrul consultărilor, deoarece inițial spuneau că își doresc anticipate, iar apoi lucrurile s-au schimbat: „Nu mai văd eficiența consultărilor”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *