Foto: presedinte.md

„Nu operăm cu ultimaturi, iar președinta Maia Sandu participă la mai multe consultări”. Aceasta este precizarea Președinției, după ce liderul socialiștilor Igor Dodon i-a cerut șefei statului să desemneze un premier până la 9 martie.

Citește actualizarea știrii: Maia Sandu a început consultările cu societatea civilă și cu specialiștii din domeniul juridic. Primele concluzii

Știrea inițială:

La solicitarea redacției COTIDIANUL, reprezentanții Președinției au menționat:

Președinția nu operează cu ultimatumuri. Așa cum a anunțat anterior, în această săptămână doamna Maia Sandu desfășoară consultări cu societatea civilă, cu experți în drept și cu mai mulți actori sociali. Cu detalii vom reveni ulterior”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Președinției, Sorina Ștefârța.

Vezi și: „Nu sperie pe nimeni”. Sergiu Litvinenco, despre amenințările lui Igor Dodon la adresa Maiei Sandu

Menționăm că, socialiștii îi cer președintei Maia Sandu să desemneze un premier până la 9 martie. Totodată, au lansat un apel la dialog între șefa statului și partidele parlamentare. În caz contrar, susține Dodon, țara va intra „în blocaj și haos”.

Dodon a declarat luni, în cadrul unei conferințe de presă, că socialiștii au decis în cadrul unei ședințe a Consiliului Republican, că îi acordă un termen până la 9 martie de a desemna un candidat la funcția de premier, iar până atunci și-a manifestat deschiderea de a se așeza la masa de negocieri cu șefa statului.

„Dacă până la 9 martie premierul nu va fi desemnat și se va continua pe această linie a uzurpării puterii în stat, vom fi nevoiți să adoptăm acțiuni politice mai hotărâte pentru a stabiliza situația în țară. Chiar dacă asta va însemna, din păcate, că funcția de președinte va reveni una de decor, cum a fost până în 2016. Dacă se va merge pe blocaj, nu vom avea altă soluție”, a declarat Dodon.

Potrivit socialiștilor, „nu are rost de așteptat ziua de 23 martie, întrucât nu vor fi întrunite condițiile de dizolvare a Parlamentului, iar un decret în acest sens al președintei ar fi neconstituțional”.

Anterior, Maia Sandu a declarat că nu va mai avea consultări cu alte partide parlamentare pentru a desemna un premier și așteaptă data de 23 martie, atunci când urmează să împlinească 3 luni fără Guvern și ar putea apărea circumstanțele de dizolvare a Parlamentului. Până atunci, dacă Parlamentul nu este de acord cu această strategie, poate iniția procedura de impeachment.

Șefa statului a menționat că fracțiunile parlamentare au dat dovadă de inconsecvență în cadrul consultărilor, deoarece inițial spuneau că își doresc anticipate, iar apoi lucrurile s-au schimbat: „Nu mai văd eficiența consultărilor”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here