Reacția PAS, după declaraţia PSRM privind criza politică din ţară și solicitarea spre dialog

Autor: , in Actualitate / Politic / 1 martie, 2021, 18:26

Reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au venit cu o reacție, după ce liderul socialiștilor Igor Dodon i-a cerut președintei Maia Sandu să desemneze un premier până la 9 martie și a făcut un apel la dialog între șefa statului și partidele parlamentare, menționând că „le este străină forma ultimativă de invitaţie”.

PAS a luat act de declaraţia PSRM privind criza politică din ţară. Am fost mereu adepţii identificării unor soluţii politice pentru problemele create, prin discuţii şi negocieri cu factorii decidenţi, chiar dacă ne este străină forma ultimativă de invitaţie la dialog”, se menționează în reacția PAS.

Reprezentanții PAS susțin că „încrederea între partenerii de dialog nu se obţine prin limbaj violent, ameninţări, prin trişări şi schimbarea părerilor de la o zi la alta, dar prin respectarea angajamentelor luate faţă de cetăţeni”.

Orice discuţie pe platforma parlamentară trebuie să pornească de la interesul suprem al cetăţenilor, iar acesta a fost formulat clar de alegători în cadrul ultimelor scrutine – lupta cu sărăcia, nedreptatea, corupţia şi asigurarea unui trai decent aici la noi, acasă”, au precizat reprezentanții formațiunii.

PAS a reiterat că „singura cale de ieşire din criza politică, pandemică şi economică în care a fost adusă Republica Moldova este organizarea alegerilor anticipate”.

Doar un Parlament care se va bucura de încrederea deplină a cetăţenilor va putea oferi stabilitate politică şi investi un guvern profesionist, onest şi eficient, capabil să scoată ţara din criză”, au conchis reprezentanții PAS.

Vezi și: Precizare de la Președinție privind solicitarea lui Dodon de a fi numit un candidat la funcția de premier până la 9 martie

Liderul socialiștilor, Igor Dodon, îi cere președintei Maia Sandu să desemneze un premier până la 9 martie, iar până atunci a făcut un apel la dialog între șefa statului și partidele parlamentare. În caz contrar, susține Dodon, țara va intra „în blocaj și haos”.

Dodon a declarat luni, în cadrul unei conferințe de presă, că socialiștii au decis în cadrul unei ședințe a Consiliului Republican, că îi acordă un termen până la 9 martie de a desemna un candidat la funcția de premier, iar până atunci și-a manifestat deschiderea de a se așeza la masa de negocieri cu șefa statului.

„Dacă până la 9 martie premierul nu va fi desemnat și se va continua pe această linie a uzurpării puterii în stat, vom fi nevoiți să adoptăm acțiuni politice mai hotărâte pentru a stabiliza situația în țară. Chiar dacă asta va însemna, din păcate, că funcția de președinte va reveni una de decor, cum a fost până în 2016. Dacă se va merge pe blocaj, nu vom avea altă soluție”, a declarat Dodon.

Potrivit socialiștilor, „nu are rost de așteptat ziua de 23 martie, întrucât nu vor fi întrunite condițiile de dizolvare a Parlamentului, iar un decret în acest sens al președintei ar fi neconstituțional”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *