Epidemiolog: „După imunizare, persoana trebuie să poarte masca de protecție”. Cum trebuie să ne pregătim de administrarea vaccinului

Autor: , in Actualitate / COVID-19 / Social / 2 martie, 2021, 13:14

Vaccinarea anti-COVID-19, a început astăzi, 2 martie, în Republica Moldova, cu imunizarea angajaților medicali din secțiile de terapie intensivă și cu profil COVID-19. Până la această oră au fost vaccinați peste 10 lucrători medicali.

Șefa Departamentului Epidemiologie USMF „Nicolae Testemițeanu”, Angela Paraschiv, a declarat în cadrul unui interviu pentru Agora că în cazul apariției efectelor adverse, apelăm la ajutorul medicului de familie, respectarea normelor epidemiologice va rămâne în vigoare chiar și dacă am primit cea de-a două doză de vaccin, iar toate persoanele imunizate împotriva noului virus vor primi, sub formă de dovadă, câte un certificat valabil la nivel internațional.

Cum trebuie să ne pregătim de administrarea vaccinului? Sunt contraindicații? E necesar un control medical?

Este un vaccin inactivat, nu dăunează organismului și nu e nevoie de o pregătire suplimentară pentru vaccinare. Una dintre recomandări e ca înainte de vaccinare persoana să nu consume alcool, pentru că alcoolul duce la slăbirea sistemului imun și ar putea scădea eficacitatea vaccinului. La fel, nu se recomandă să se ia ibuprofen sau paracetamol, pentru că, la fel, ar putea duce la unele reacții după vaccinare. Dacă persoana are febră după vaccinare, atunci poate utiliza acest paracetamol. Alte indicații și verificări nu sunt necesare. Medicul de familie cunoaște care este starea de sănătate a persoanei și respectiv înainte de vaccinare, persoana va fi controlată de medicul de familie, iar ulterior, va semna acordul privind reacțiile adverse și prin care persoana dă acceptul pentru a se vaccina. Doar în aceste condiții, persoana poate să se vaccineze. Dacă nu dorește, nu este obligată. Ceea ce ține de contraindicații, este vorba de persoanele care au avut reacție la una din vaccinurile administrate anterior sau dacă a avut o reacție destul de severă la prima doză administrată. Unele persoane au reacții la unul dintre componentele vaccinului. Ceea ce ține de vaccinul Astrazeneca, nu are în componența sa preparate care ar putea cauza reacții adverse.

Vom fi obligați să respectăm normele epidemiologice dacă am administrat ambele doze?

După vaccinare, persoana trebuie să poarte în continuare masca, trebuie să păstreze în continuare distanța fizică și regulile de igienă a mâinilor. Nu e vorba de pericol de infectare, dar protecția începe peste șapte zile de la administrarea celei de-a doua doză de vaccin. Până la această perioadă, trebuie să te protejezi. Vaccinul, odată administrat în organism, protejează anume organismul. Aici, se produce toate procesele de elaborare a anticorpilor, de neutralizare a virusului, dar datorită faptului că virusul se transmite în mod respirator, persoana de alături dacă nu este vaccinată și este o sursă de infecție, poate transmite acest virus. Acest virus pătrunde la persoana de alături tot prin cavitatea nazală sau bucală. Ulterior, virusul ajunge în organism și acolo e întâlnit de anticorpi și îl protejează. Totuși, pentru că virusul se află în cavitatea nazală, el poate să devină pentru scurt timp sursă de infecție pentru alții. Persoana e protejată când este vaccinată, dar la nivelul cavității nazale sau nazofaringe, acesta poate persista o perioadă scurtă de timp, iar în timpul strănutului poate să transmită altei persoane, iar acea altă persoană să nu fie vaccinată. Respectiv, se va îmbolnăvi, pentru că nu are imunitate. Scopul nostru e să vaccinăm 70% din populație pentru a forma acea pătură imună, iar virusul să nu poată fi transmis de la o persoană la alta. Ulterior, când nu vom avea cazuri, asta ar însemna că vaccinarea și-a făcut efectul și atunci vom putea renunța la purtarea măștii și la restul măsurilor epidemiologice.

În Republica Moldova, bilanțul a ajuns la 186.447 de persoane infectate cu COVID-19, de la începutul pandemiei. Din numărul total, 166.833 de persoane au fost tratate de COVID-19, iar 3.974 au decedat.

Până la ziua de azi, 91 lucrători medicali au decedat din cauza infecției COVID-19.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *