Scandalul de la CSS. Negruța îi răspunde lui Sîrbu, fiind întrebat dacă nu e „cu pufușor pe botișor”

Autor: , in Actualitate / Politic / 2 martie, 2021, 16:11

Consilierul prezidențial în domeniul economic Veaceslav Negruța a declarat marți, 2 februarie, că nu este beneficiar și nici nu are legături cu persoane beneficiare a contractului de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău (AIC), astfel că, nu are situaţii de conflict de interese. Precizarea a fost făcută în contextul sesizării lui Sergiu Sîrbu în adresa Autorității Naționale pentru Integritate (ANI).

Nu am situaţii de conflict de interese. Nu sunt beneficiar, direct sau indirect, nu sunt parte a grupurilor de interese sau a grupurilor politice care au tangenţă sau legături cu beneficiarul/beneficiarii, direcţi sau indirecţi, ai contractului de concesionare a AIC, nu am participat şi nu am luat decizii cu privire la concursul dat, procedura de selectare şi de atribuire a contractului de concesionare a Aeroportului Internaţional Chişinău către un grup cu interese”, a spus Negruța.

Consilierul prezidențial susține că deciziile cu privire la concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău (AIC) în favoarea unui grup anume au fost luate în perioada când nu deţinea vreo funcţie publică în Guvern, respectiv, nu avea cum să fiu participant în legalizarea sau refuzul de legalizare a rezultatelor concursurilor de concesionare a AIC în favoarea unui grup de interese, inclusiv politicie, economice, financiare şi de altă natură.

Din 28 iunie 2013 m-am retras din exercitarea funcţiei de ministru al finanţelor, iar deciziile de atribuire a contractului de concesionare au fost aprobate mai târziu. Totodată, este important de menţionat că investigaţiile organelor statului, precum şi dezbaterile în cadrul CSS, ţin de modul de concesionare a AIC în favoarea şi în beneficiul unui grup de interese, care a fost gestionat/coordonat de persoane apropiate şi conectate politic cu unii deputaţi şi grupuri parlamentare. Proiectele de decizii ale Consiliului Naţional pentru PPP (iunie 2012), precum şi HG din 30 mai 2013, au avut autori şi promotori, iar Ministerul finanţelor a avut mereu avize formulate şi expuse pe marginea proiectelor de documente. Respectiv, în calitate de consilier economic al Preşedintelui RM şi membru al CSS nu sunt în nicio situatie de conflict de interese, nu am conexiuni şi nici tangenţă cu beneficiarii contractului de concesionare şi nici cu deciziile de atribuire a contractului acestui grup bine cunoscut”, a argumentat consilierul.

La acest subiect: Sîrbu nu a fost lăsat să participe la ședința CSS: „Am fost bruscat. S-au încălcat toate liniile roșii”. Explicațiile Maiei Sandu și precizările SPPS

În condiţiile în care ANI va decide să efectueze verificări, Veaceslav Negruța se arată dispus să ofere toată informaţia necesară pentru a-i fi probată lipsa de conflict de interese în exercitarea atribuţiilor de serviciu ce-i revin.

În final, solicit respectuos să încetați promovarea falsurilor despre mine. În primul rând, asta nu vă face față ca deputat, într-al doilea rând, defăimarea și denigrarea nu intră sub acoperirea imunității parlamentare și purtați toată responsabilitatea juridică a acțiunilor Dvs. În al treilea rând, dacă ați dori cu adevărat să îmi atacați reputația, ar trebui să mă lăudați, anume aceasta e ultimul lucru pe care și l-ar dori din partea Dvs. orice persoană cu demnitate. Atât timp cât mă atacați, am conștiința împăcată”, a conchis Veaceslav Negruța.

Vezi și: Scandalul de la CSS. Sergiu Sîrbu se adresează Maiei Sandu, cerând procesul verbal și înscrisurile ședinței

Sîrbu susține că Maia Sandu și consilierul său Veaceslav Negruță „au avut un rol activ în procesul de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău, pe vremea când erau miniștri în Guvernul Leancă” și că „în prezent, ambii fac parte din Consiliul Suprem de Securitate și au participat la ședința la care au fost prezentate detalii din acest dosar”.

În acest sens, el a expediat o sesizare către Agenția Națională de Integritate care are „împuternicirea să constate această neconcordanță”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *