Medic: Politicienii care promovează „geopolitica” vaccinurilor sunt „ucigași cu acte în regulă”

Autor: , in Actualitate / Social / 3 martie, 2021, 14:46

Refuzul unor instituții întregi medicale la vaccinare e ceva inimaginabil de grav, care miroase a Evul Mediu și este fără precedent in istoria tării și medicinii naționale, susține medicul Oleg Lozan, directorul Școlii de Management în Sănătate Publică. El acuză și politicienii care fac speculații în jurul vaccinurilor că ar fi „ucigași cu acte în regulă”.

Reacția lui Lozan vine după ce în presă au apărut documente semnate de administrația spitalelor din Comrat și Ceadîr-Lunga, prin care aceștia susțin că nu își doresc să fie vaccinați cu serul AsstraZeneca. Inițial declarațiile au apărut pe paginile de socializare ale unor politicieni socialiști, printre care Vladimir Odnostalko și Bogdan Țîrdea.

Într-un comentariu pe Facebook, Lozan scrie că „refuzul unui lucrător medical, nemaivorbind de medici, adică cei cu studii superioare in medicina, la vaccinare este caz total ieșit din comun”.

„Refuzul unor instituții întregi medicale la vaccinare e ceva inimaginabil de grav, care miroase a Evul Mediu și este fără precedent in istoria tării și medicinii naționale. Este o încălcare a tuturor normelor deontologice și morale medicale și are un impact enorm asupra încrederii populației. Vieți omenești, nu numai ale medicilor, dar și populației care a căpătat neîncredere, pot fi pe contul acestor „decizii”. Și e o mare întrebare – cine își asuma responsabilitatea pentru prejudicii ale sănătății si decese din momentul semnării acestor declarații?”, menționează Lozan.

El mai precizează că „refuzul, în cazuri extrem de rare, la anumite indicații medicale, poate fi individual, nu instituțional, nu se vaccinează spitalul, ceea ce demonstrează influența factorilor de decizie sau/și a politicului”.

„Toate vaccinurile, indiferent de origine, dar cu toate criteriile de calitate recunoscute internațional sunt vital de necesare pentru salvarea de vieți omenești. Să fie clar, politicienii care promovează „geopolitica” vaccinurilor, inducând război fals între vaccin rusesc și cele occidentale, sunt ucigași cu acte în regulă”, scrie medicul.

În final, el face apel la „MSMPS, ANSP, comunitate academică, sindicate, societate civilă, organisme internaționale” să ia atitudine în regim de urgență în acest caz.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X