Nemerenco acuză că „vaccinul Sputnik V urmează să fie administrat contra plată”. Reacția coordonatoarei Programului național de imunizări

Autor: , in Actualitate / COVID-19 / Social / 3 martie, 2021, 13:12

Consiliera președintei Maia Sandu în domeniul sănătății, Ala Nemerenco, spune că vaccinul Sputnik V a fost înregistrat la Agenția Medicamentului din anumite motive, lansând mai multe acuzații. Potrivit consilierei, „un lot de câteva sute de mii de doze de această marcă așteaptă să primească autorizația de import pentru ca să fie introdus în țară și să fie comercializat doar prin instituții private și doar contra plată”. Pe de altă parte, coordonatoare a Programului național de imunizări a declarat că „e prematur de discutat despre aceasta”.

Anumite posturi TV și platformele lor de troli au bătut cum au putut zilele astea în vaccinul donat de România – că e așa, că nu e așa, că-i sucit, că-i răsucit, că medicii refuză să se vaccineze. Chiar și unii deputați aveau trase la indigou aceleași declarații ca și sursele lor media, care nu consolidează populația în jurul eforturilor de vaccinare ale autorităților, dar care o dezbină și dezinformează”, a spus Nemerenco.

Consiliera întreabă de ce parlamentarii nu fac niciun efort pentru ca țara noastră să primească măcar o donație echivalentă cu cea recepționată din România.

Întrebarea mea este – de ce deputații care orchestrează aceste dezinformări nu au făcut și nu fac niciun efort să aducă o donație de vaccin măcar echivalentă celei din România? Deși s-ar putea și mai mult. Ei fac doar ședințe și dau indicații. Asta când au avut în 2020 un ditamai propriu Guvern în mâinile lor. Și nu au făcut nimic ca să asigure țara cu vaccin. Noroc de COVAX cu ale lui 20%. Și asta în timp ce toate țările prin lunile septembrie-noiembrie 2020 deja semnau contracte pentru a avea asigurat vaccinul”, a continuat consiliera prezidențială.

Nemerenco susține că există anumite scopuri ascunse.

Dar știți de ce ei doar vorbesc și atacă? Și nu fac nimic? Fiindcă înregistrarea la Agenția Medicamentului nu s-a făcut pentru ca dvs, cetățenii, să aveți acces la Sputnik. Ci pentru că un lot de câteva sute de mii de doze de această marcă așteaptă să primească autorizația de import pentru ca să fie introdus în țară. Și să fie comercializat doar prin instituții private și doar contra plată. Doriți să supraviețuiți? Fiți buni și plătiți. Poate din acest motiv nu s-a făcut niciun efort pentru a pune la dispoziția oamenilor vaccin gratuit și în cantități suficiente? Domnilor deputati, sănătatea oamenilor nu este o competiție. Avem nevoie de milioane de doze, este loc pentru toți. Noi vom munci in continuare pentru a aduce vaccinuri calitative pentru că trebuie să vaccinăm și pedagogii, și polițiștii, și pompierii, și mulți alții. Nu contează țara de producție, contează dragostea față de țara ta și oamenii ei”, a conchis Ala Nemerenco.

Ninel Revenco, coordonatoare a Programului național de imunizări și a Grupului de comunicare privind vaccinarea împotriva COVID-19, a declarat pentru IPN că există decizia Comitetului național consultativ de experți în domeniul imunizărilor –în țară să fie aduse vaccinuri aprobate și autorizate de Agenția Europeană pentru Medicamente și Organizația Mondială a Sănătății. Dat fiind că Agenția Medicamentului din Moldova a decis autorizarea vaccinului Sputnik V, probabil a avut argumente, despre care însă Ninel Revenco spune că nu cunoaște.

Cât despre posibilitatea comercializării vaccinului în instituțiile medicale private, coordonatoare a Programului național de imunizări a spus că este prematur de discutat despre aceasta. În opinia sa, vaccinurile trebuie să fie asigurate gratuit.

Amintim că, reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), fiind întrebați de jurnaliști în cadrul unui briefing de presă luni, 1 martie, dacă moldovenii vor fi vaccinați împotriva COVID-19 cu Sputnik-V, au răspuns că vaccinul rusesc nu va fi administrat deocamdată în Republica Moldova, deoarece nu este aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X