Scandalul de la CSS continuă. Sîrbu cere tragerea la răspundere a ofițerilor SPPS care nu i-au permis să intre la ședință
Deputatul platformei „Pentru Moldova”, Sergiu Sîrbu, a anunțat miercuri, 3 martie, că a depus o plângere la Procuratura Generală împotriva angajaților Serviciului de Protecție și Pază de Stat (SPPS) care nu i-au permis să participe la ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), solicitând tragerea la răspundere a acestora.
„Voi merge pe toate căile legale pentru ca cei care au înfăptuit abuzul de la Președinție, când, într-un mod absolut inexplicabil, mi-a fost interzis accesul la ședința Consiliului Suprem de Securitate, să fie trași la răspundere. În 26 februarie, ofițerii Serviciului de Protecție și Pază de Stat, care asigurau paza și protecția Președinției, au dat dovadă de un tratament inuman și degradant, faptă care se înscrie Codul Penal al Republicii Moldova.
Ofițerii SPPS, care se aflau la postul de pază de la poarta instituției prezidențiale, m-au bruscat și mi-au îngrădit accesul la ședința CSS. Și asta în pofida faptului că am motivat necesitatea și legalitatea de a intra în instituția prezidențială, având în vedere calitatea mea de membru din oficiu al CSS și a funcției de președinte al Comisiei Securitate a Parlamentului pe care o dețin”, a spus Sîrbu.
Parlamentarul susține că executarea ordinelor ilegale tot e pasibilă de răspundere, anunțând că a depus o plângere la Procuratura Generală în care solicită începerea urmării penale în privința ofițerilor SPPS care i-au îngrădit accesul la ședința CSS, de la Președinție.
La acest subiect: Sîrbu nu a fost lăsat să participe la ședința CSS: „Am fost bruscat. S-au încălcat toate liniile roșii”. Explicațiile Maiei Sandu și precizările SPPS
„SPPS trebuie să-și îndeplinească misiunea conform legii, nu să se transforme într-un batalion personal al președintelui, care fac scut atunci când deputații care nu sunt pe placul Maiei Sandu vin la Președinție.
Șefa statului a promis că va scoate gardul de la Președinție, dar n-a făcut-o. În schimb, s-a lăudat că lasă poarta larg deschisă, însă, a pus pază care nu lasă pe nimeni să treacă. Cu excepția celor care figurează în listă. Le reamintesc ofițerilor SPPS și șefului statului că deputatul are dreptul să intre în orice instituție a statului, după ce se legitimează. Orice atitudine degradantă la adresa oricui este inadmisibilă”, a adăugat Sîrbu.
Ofițera de presă a SPPS, Olga Baciu, a confirmat pentru COTIDIANUL că lui Sergiu Sîrbu nu i-a fost permis să participe la ședința CSS.
„Numele deputatului nu s-a regăsit în lista persoanelor care au acces la ședință și din acest motiv i-a fost permis să intre la ședință. Sergiu Sîrbu nu a fost bruscat, doar i-a fost interzis accesul”, a declarat Olga Baciu.
Anterior, președinta Maia Sandu a anunțat că își rezervă dreptul de a nu invita anumiți membri ai CSS la unele ședințe, atunci când va considera de cuviință.
Maia Sandu a spus că are anumite dubii în raport cu unii membrii ai Consiliului, privind capacitatea acestora de a lua decizii corecte ce țin de securitatea statului.
În context, Maia Sandu a anunțat: „Îmi rezerv dreptul să nu-i invit la anumite discuții, atunci când voi considera că există conflict de interese sau există riscul conflictului de interese”.
Totodată, Maia Sandu a anunțat că schemele de corupție, traficul de droguri și anabolizante, defrișările ilegale, și capacitatea de răspuns la pandemia Covid-19, vor fi printre prioritățile agendei CSS din următoarea perioadă.
Comentarii