Un nou jaf de milioane de dolari: Compania care extrage petrol și gaze din Moldova nu a achitat un bănuț statului

Autor: , in Actualitate / Economic / 3 martie, 2021, 09:31

Compania care se ocupă cu extragerea zăcămintelor de petrol și gaze naturale din Republica Moldova nu a achitat niciun bănut la buget, deși ar fi trebuit să efectueze plăți în valoare de milioane de dolari, susține deputatul Platformei Demnitate și Adevăr Alexandru Slusari.

Deputatul a scris pe pagina sa de Facebook că din 2008 și până astăzi, dreptul de extragere a zăcămintelor de petrol și gaze aparține companiei Valiexchimp, care l-a obținut în acel an de la Redeco.

„Contractul prevede ca concesionarul să achite statului o plată de arendă pentru petrolul și gazele extrase în mărime de 20 procente din valoarea zăcămintelor extrase sau așa numita redevență. Ce a fost până la 2010 noi încă nu ne-am lămurit. Dar cum credeți cât a fost achitat în perioada 2010-2019 ? ZERO.
De ce? Răspunsul este mai ridicol decât cel al lui Dodon. Comisia guvernamentală și compania respectivă timp de ZECE ANI nu au putut identifica modalitatea achitării redevenței. Deci, asta este formula crimei economice în proporții deosebit de mari împotriva cetățenilor Moldovei, comisă de așa zișii demnitari de stat”, a menționat Slusari.

El susține că în „perioada 2010-2019 compania a extras aproape 85 mii tone de petrol și circa 0,87 mln m3 de gaze”.

„Un calcul preventiv denotă că doar la extragerea petrolului statul a pierdut un venit de peste 8 mln dolari. Plus la toate, în perioada respectivă compania nu a plătit taxa pentru resurse naturale”, a mai precizat el.

„Din 2018 întreprinderea Valiexchimp a intrat în procesul de insolvabilitate. În creanțele creditorului față de stat nu au fost incluse nici redevența și nici taxa pe resurse, neachitate până în prezent. Însă… compania continuă să extragă petrol și gaze naturale, chiar dacă contractele de concesiune sunt expirate, întrucât comisia guvernamentală de monitorizare din 2018 NU are nicio viziune asupra unui eventual răspuns la întrebarea: ce e de făcut mai departe cu zăcămintele, care sunt proprietate a tuturor cetățenilor. Dar în haosul actual nici nu prea avem cu cine vorbi în structurile guvernamentale”, a subliniat Alexandru Slusari.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X