(VIDEO) O judecătoare controversată din dosarul „Gemenii”, promovată de comisia juridică a Parlamentului la funcția de vicepreședinte CSJ

Autor: , in Actualitate / Politic / 3 martie, 2021, 12:53

Tamara Chișcă-Doneva, judecătoare care a făcut parte din completul ce a luat decizia finală în cazul „Gemenii”, care a dus la obligarea Republicii Moldova de către CEDO la plata de despăguburi în valoare de 70 de milioane de lei, este aproape de a fi promovată la funcția de vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție.

Potrivit deputatului PAS Sergiu Litvinenco, o decizie în acest sens a fost adoptată de către comisia juridică a Parlamentului, miercuri, cu voturile deputaților socialiști, ai celor din Partidul ȘOR și a lui Eugen Nichiforciuc. El a acuzat faptul că raportul favorabil judecătoarei a fost luat în cadrul unei ședințe cu ușile închise.

Deputatul a amintit că imediat după condamnarea Republicii Moldova la CEDO fostul premier Ion Chicu i-a cerut ministrului Justiției, Fadei Nagacevschi, să se adreseze la Procuratura Generală, pentru ca judecătorii care se fac vinovați să fie trași la răspundere.

„Plângerea a fost depusă la Procuratura Generală. Iar procurorul general a anunțat în martie 2020 că materialul este în procedura și în viitorul apropiat va fi pornită procedura penală pentru clarificarea lucrurilor. Iată că în loc de tragere la răspundere penală astăzi am asistat la promovare”, a declarat Litvinenco.

Republica Moldova a fost condamnată, de către Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, să plătească despăgubiri de până la 3,6 milioane de euro pentru o decizie judecătorească ilegală în cazul „Gemenii”. Tamara Chișcă-Doneva a făcut parte din completul de judecată care a adoptat această decizie.

Decizia comisiei juridice urmează să fie aprobată și de către Parlament, în ședința în plen, pentru a intra în vigoare.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X