Ce spune Maia Sandu, după o nouă rundă de consultări privind depășirea crizei politice

Autor: , in Actualitate / Politic / 4 martie, 2021, 18:58

Președinta Maia Sandu a anunțat că a avut joi, 4 martie, o nouă rundă de consultări referitoare la posibilele căi de depășire a crizei politice, iar la final s-a ajuns la concluzia că alegerile anticipate parlamentare sunt soluția optimă.

„Am discutat cu mai mulți formatori de opinie, dar și cu specialiști în drept constituțional despre soluțiile optime ce ar putea să conducă la deblocarea situației și la declanșarea alegerilor anticipate.Toți cei prezenți la discuție sunt de acord că țara are nevoie de anticipate, de un Parlament cu deputați responsabili și un Guvern stabil care să oprească schemele și să scoată țara din criză”, a spus Maia Sandu.

Șefa statului susține că este hotărâtă să apere interesul cetățenilor.

„Le-am mulțumit participanților pentru recomandări și implicare. Sunt hotărâtă să apăr interesul cetățenilor până la capăt, iar astăzi interesul și voința oamenilor sunt un Guvern onest și responsabil și un parlament care îi reprezintă, nu care se subordonează grupărilor corupte”, a conchis Maia Sandu.

Amintim că, socialiștii îi cer președintei Maia Sandu să desemneze un premier până la 9 martie. Totodată, au lansat un apel la dialog între șefa statului și partidele parlamentare. În caz contrar, susține Dodon, țara va intra „în blocaj și haos”.

Dodon a declarat luni, 1 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că socialiștii au decis în cadrul unei ședințe a Consiliului Republican, că îi acordă un termen până la 9 martie de a desemna un candidat la funcția de premier, iar până atunci și-a manifestat deschiderea de a se așeza la masa de negocieri cu șefa statului.

„Dacă până la 9 martie premierul nu va fi desemnat și se va continua pe această linie a uzurpării puterii în stat, vom fi nevoiți să adoptăm acțiuni politice mai hotărâte pentru a stabiliza situația în țară. Chiar dacă asta va însemna, din păcate, că funcția de președinte va reveni una de decor, cum a fost până în 2016. Dacă se va merge pe blocaj, nu vom avea altă soluție”, a declarat Dodon.

Potrivit socialiștilor, „nu are rost de așteptat ziua de 23 martie, întrucât nu vor fi întrunite condițiile de dizolvare a Parlamentului, iar un decret în acest sens al președintei ar fi neconstituțional”.

Anterior, Maia Sandu a declarat că nu va mai avea consultări cu alte partide parlamentare pentru a desemna un premier și așteaptă data de 23 martie, atunci când urmează să împlinească 3 luni fără Guvern și ar putea apărea circumstanțele de dizolvare a Parlamentului. Până atunci, dacă Parlamentul nu este de acord cu această strategie, poate iniția procedura de impeachment.

Șefa statului a menționat că fracțiunile parlamentare au dat dovadă de inconsecvență în cadrul consultărilor, deoarece inițial spuneau că își doresc anticipate, iar apoi lucrurile s-au schimbat: „Nu mai văd eficiența consultărilor”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X