Reacția lui Dodon, după decizia Curții Constituționale: „A indicat din nou care este locul Președinției”

Autor: , in Actualitate / Politic / 4 martie, 2021, 16:32

Liderul Partidului Socialiștilor (PSRM), Igor Dodon, a comentat decizia Curții Constituționale în care sesizarea depusă depusă de Maia Sandu a fost admisă parțial, comentând că „este corectă”.

„Curtea Constituționale a indicat din nou care este locul Președinției și nu i-a permis Maiei Sandu să încalce Constituția, să schimbe miniștrii și să numească alții, la discreția sa, în condițiile în care Guvernul asigură interimatul”, susține Dodon.

Liderul socialiștilor a mai afirmat că „este o decizie corectă a Curții Constituționale de a permite Guvernului interimar să numească în funcțiile vacante conducătorii de nivelul doi și trei: secretari de stat și directori ai departamentelor, agențiilor”.

„Astfel, nu va fi admisă blocarea activității instituțiilor de stat”, a argumentat Dodon.

„O decizie foarte corectă privind acordarea unor împuterniciri suplimentare guvernului interimar în cazul în care Parlamentul va declara instituirea stării de urgență”, a conchis liderul PSRM.

Magistrații Curții Constituționale (CC) au examinat joi, 4 martie, sesizarea depusă de către președinta Maia Sandu în care contestă unele prevederi din Legea cu privire la Guvern, care reglementează atribuțiile Guvernului interimar.

Vezi aici detalii: Decizia Curții Constituționale privind interpretarea legii cu privire la Guvern. Sesizarea depusă de Maia Sandu, admisă parțial (LIVE)

Sesizarea depusă depusă de Maia Sandu a fost admisă parțial. Au fost declarate neconstituționale prevederile care îi interzic Guvernului al cărui mandat a încetat să numească sau să propună pentru numire persoane în funcție de demnitate publică, altele decât miniștri, sau în funcțiile publice.

Până la modificarea legii, Guvernul al cărui mandat a încetat va putea numi sau propune pentru numire persoane în funcție de demnitate publică, altele decât miniștrii, sau în funcții publice, pentru un termen determinat, până la o nouă numire a aceleași persoane sau a alteia de către un Guvern cu puteri depline.

Au fost declarate constituționale prevederile ce interzic Guvernului al cărui mandat a încetat să elibereze din funcție persoanele cu funcție de demnitate publică sau funcționari publici, cu excepția cazurilor de imposibilitate obiectivă a persoanelor de a-și îndeplini atribuțiile.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X