Reacție de la Președinție, după decizia Curții Constituționale cu privire la atribuțiile Guvernului demisionar

Autor: , in Actualitate / Politic / 4 martie, 2021, 17:12

Consiliera prezidențială în domeniul justiției, Olesea Stamate, a menționat că decizia Curții Constituționale prin care a fost admisă parțial sesizarea depusă de președinta Maia Sandu care a cerut să fie verificată constituționalitatea mai multor articole din legea cu privire la Guvern, clarifică lucrurile în ceea ce ține de competențele Guvernului interimar.

Decizia Curții clarifică lucrurile în ceea ce ține de competențele Guvernului interimar. Ne-am asigurat că Guvernul va putea numi secretari de stat și persoane în alte funcții de demnitate publică, precum și funcționari publici pe durata asigurării interimatului. Este o decizie bună pentru situația actuală, pentru că poate face Guvernul mai puternic pe timp de criză”, a comentat Stamate.

Consiliera prezidențială speră că „fereastra de oportunitate va fi folosită cu înțelepciune de Executiv”.

E o decizie care corectează lipsa totală de responsabilitate a foștilor miniștri și secretari de stat care au fugit de responsabilități în plină criză. Sperăm că această fereastră de oportunitate va fi folosită cu înțelepciune de Executiv, în interesul cetățenilor”, a conchis Olesea Stamate.

Magistrații Curții Constituționale (CC) au examinat joi, 4 martie, sesizarea depusă de către președinta Maia Sandu în care contestă unele prevederi din Legea cu privire la Guvern, care reglementează atribuțiile Guvernului interimar.

Vezi aici detalii: Decizia Curții Constituționale privind interpretarea legii cu privire la Guvern. Sesizarea depusă de Maia Sandu, admisă parțial (LIVE)

Sesizarea depusă depusă de Maia Sandu a fost admisă parțial. Au fost declarate neconstituționale prevederile care îi interzic Guvernului al cărui mandat a încetat să numească sau să propună pentru numire persoane în funcție de demnitate publică, altele decât miniștri, sau în funcțiile publice.

Până la modificarea legii, Guvernul al cărui mandat a încetat va putea numi sau propune pentru numire persoane în funcție de demnitate publică, altele decât miniștrii, sau în funcții publice, pentru un termen determinat, până la o nouă numire a aceleași persoane sau a alteia de către un Guvern cu puteri depline.

Au fost declarate constituționale prevederile ce interzic Guvernului al cărui mandat a încetat să elibereze din funcție persoanele cu funcție de demnitate publică sau funcționari publici, cu excepția cazurilor de imposibilitate obiectivă a persoanelor de a-și îndeplini atribuțiile.

Citește și: Reacția lui Dodon, după decizia Curții Constituționale: „A indicat din nou care este locul Președinției”

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X