A demarat taxarea electronică în troleibuzele și autobuzele din Chișinău

Autor: , in Social / 5 martie, 2021, 14:01

Primăria municipiului Chișinău a început să testeze prima soluție în Moldova care va permite călătorilor din transportul public să achite călătoria fără numerar.

Terminalele de plată care acceptă achitările cu un card de plată contactless al oricărei bănci din lume, ale diferitor sisteme de plăți, cu smartphone-ul sau alt dispozitiv dotat cu tehnologia contactless, sunt deja testate în parcurile de troleibuze și autobuze.

Până la sfârșitul lunii martie, cele mai solicitate rute de troleibuze: nr. 10, 22 și 30 și autobuze nr. 2 și 5 vor fi echipate cu validatoare mobile pentru acceptarea plăţilor fără numerar.

Primarul General, Ion Ceban, a menționat că taxarea electronică în transportul public din Chișinău este un proiect ambițios, dar tergiversat de mulți ani. Edilul a precizat că la nivelul municipalității a fost creat un grup de lucru, care s-a ocupat de implementarea proiectului privind sistemul de taxare electronică în transportul public. „În această perioadă au fost definitivate mai multe scenarii, pentru a cuprinde toate categoriile de cetăţeni, inclusiv cei care posedă abonamente la călătoria cu transportul public sau care beneficiază de facilităţi în transport. Mă bucur că proiectul-pilot începe la mijlocul lunii martie şi este realizat în colaborare cu Compania MasterCard. Capitala trebuie să devină una digitală, inclusiv în ceea ce privește transportul public”, a menționat Ion Ceban.

Cum se plătește călătoria în transportul public folosind un terminal?

Taxatorii vor avea terminale de plată şi vor ajuta pasagerii să utilizeze noul serviciu. Pentru a plăti taxa pentru călătorie fără numerar este suficient:

1. Să apropiaţi cardul de plată contactless, smartphone-ul sau alt dispozitiv dotat cu tehnologia NFC de ecranul terminalului.

2. După confirmarea plății, o sumă egală cu costul călătoriei este debitată automat de pe card.

3. După finalizarea plății, terminalul emite un semnal sonor și va imprima o chitanţă cu informații despre preţul, data și ora călătoriei.

Sunt acceptate cardurile de plată contactless ale oricărei bănci din Moldova și din lume, ale diferitor sisteme de plăţi. Cardurile care acceptă tehnologia de plată contactless au un marcaj special – așa-numitul semn contactless.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *