Foto simbol: swisorent

Deputații PAS au înregistrat un proiect de lege prin care se propune revenirea la plafonarea prețurilor la produse petroliere, după ce în ultima perioada prețurile carburanților au crescut galopant.

Potrivit lui Radu Marian, unul dintre autori, „acest proiect de lege e necesar pentru că actuala metodologie nu funcționează, fiindcă le permite petroliștilor să-și umfle cheltuielile așa cum vor ei”.

„Petroliștii își pot include în cost tot felul de costuri, cum ar fi cheltuieli de protocol, sporuri, călătorii, training-uri etc. Și cu cât cheltuielile raportate sunt mai mari, cu atât prețul pe care-l aplică consumatorilor este mai mare. Din păcate, ANRE nu are capacitate și este prea slabă pentru a monitoriza modul în care aceste cheltuieli se raportează”, menționează deputatul.

Deputații propun ca prețul la importul şi comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere să fie stabilite conform următoarelor componente:

Valoarea medie a cotațiilor medii internaționale PLATTS, în funcţie de regiunea din care este efectuat importul;
🎯Cota accizelor aplicată în conformitate cu Codul fiscal al Republicii Moldova;
🎯Cota taxei pe valoarea adăugată, aplicată în conformitate cu Codul f iscal al Republicii Moldova;
🎯 Marja comercială specifică – care se va stabili anual de către ANRE, iar ca măsură specială de echilibrare a atribuțiilor funcționale, noi propunem ca această să fie stabilită în coordonare cu Guvernul.

Potrivit lui Marian, noutatea acestui proiect de lege este „implicarea Guvernului în stabilirea marjei, dar fără a diminua din independența ANRE”.

„Este o măsură neobișnuită, dar necesară, în condițiile în care ANRE nu este în stare să reziste singură la tentațiile și lobby-ul din partea industriei petroliere.
O altă propunere este ca Agenția să stabilească prețurile plafon o dată la două săptămâni, astfel ca prețurile de pe piața noastră să reflecte cât mai real tendințele de pe piața internațională. Așa cum spuneam și cu alte ocazii, companiile petroliere „uită” să scadă prețurile atunci când acestea sunt în scădere la nivel internațional.
În același timp, conform proiectului PAS, Agenția va fi în drept să ajusteze marja comercială în cazurile de apariție a unor factori imprevizibili externi. cum ar fi creșteri bruște pe piețele internaționale, care duc la modificarea cu mai mult de 5% a marjei stabilite anterior. Această prevedere ar proteja populația de șocuri șide majorările bruște și în lanț”, a mai precizat deputatul.

Amintim că prețul carburanților a crescut cu aproape 20% în ultimele 3 luni.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here