Retragerea cetățeniei române a lui Chicu. Codreanu: Nu renunț, indiferent de ce declarații se mai fac

Autor: , in Actualitate / Politic / 9 martie, 2021, 13:28

Fostul deputat român Constantin Codreanu a menționat că nu renunță la procesul de retragere a cetățeniei române a ex-premierului Ion Chicu, venind cu o precizare, după ce ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, s-a arătat sceptic în privința solicitării.

În ultimele săptămâni, după ședința din 18 februarie, care a avut loc la Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC), au apărut diverse mesaje publice și mai puțin publice în care mi s-a solicitat direct sau indirect să renunț la plângerea mea depusă la ANC. Am văzut și declarația ambasadorului României la Chisinau, Daniel Ioniță, care spune, printre altele: “Nu poți să pedepsești pe cineva pentru delict de opinie, pentru că în cazul acesta ar trebui să-i decădem din drepturi pe absolut toți cetățenii români care la un moment dat au criticat #România”. Credeam că domnul Ioniță, în calitatea dumnealui de ambasador apară interesele României, totuși, nu ale unor persoane care atacă România. Dacă aș fi rău-intenționat, aș spune că avem în Republica Moldova un ambasador care spune: “Atacați România așa cum a făcut si Chicu sau chiar mai rău că oricum nu veți fi sancționați”. Dar nu sunt”, a anunțat Codreanu.

Constantin Codreanu a menționat că există un detaliu important privind retragerea cetățeniei române a lui Ion Chicu.

Precizarea care se impune pentru domnul Ioniță inclusiv este că, potrivit alin. 2 din art. 25 a Legii 21/1991 a cetățeniei române, “Cetățenia română nu poate fi retrasă persoanei care a dobândit-o prin naștere”. Deci, afirmația cu “absolut toți” este profund deplasată. Legiuitorul a știut bine ce a făcut și s-a referit la cei care o (re)dobândesc. Așa cum e cazul românofobului Chicu”, a subliniat autorul solicitării.

Fostul deputat român a mai afirmat că, indiferent de ce declarații vor mai urma, nu va renunța la procesul de retragere a cetățeniei române a lui Ion Chicu: „Am, în continuare, convingerea că soluția în acest caz nu poate fi decât una singură: retragerea cetățeniei române românofobului Chicu. Pe 2 aprilie, voi fi din nou la ANC. Insist”.

Dincolo de orice, Chicu e total irelevant în tot acest demers. Că e el cu atacuri la adresa României sau că e socialistul Bătrâncea care rupe harta României Mari în Parlament… Relevant este, de fapt, modul în care România își apără interesele și imaginea în contextul unui atac venit de la o persoană care deținea o funcție publică și care, de la înălțimea funcției respective, și-a permis să aducă prejudicii României, stat al cărui cetățean este, încălcând un jurământ de credință. “Jur să fiu devotat patriei și poporului român, să apăr drepturile și interesele naționale, să respect Constituția și legile României”. A fost una dintre rarele ocazii când Ministerul Afacerilor Externe s-a comportat exemplar condamnând public atacul lui Chicu”, a conchis Codreanu.

Menționăm că, ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, se arată sceptic în privința solicitării de retragere a cetățeniei române fostului prim-ministru moldovean Ion Chicu, după ce ex-premierul a venit cu critici la adresa statului vecin. Potrivit diplomatului, cetățeania României nu poate fi retrasă în baza expunerii unor opinii personale. Totuși, Daniel Ioniță spune că instanța va fi cea care va decide dacă Ion Chicu rămâne sau nu fără cetățenia României.

Amintim că deputatul român Constantin Codreanu a solicitat, la sfârșitul lunii mai 2020, retragerea cetățeniei române pentru Ion Chicu.

Reacția lui Codreanu vine ca urmare a scandalului diplomatic provocat de Chicu, după ce a calificat România drept „cel mai corupt stat din Europa”, numindu-l pe eurodeputatul Siegfried Mureșan un „ratat”.

Ion Chicu susține că a obținut cetățenia română la începutul anilor 2000, deoarece avea nevoie de ea în dezvoltarea afacerilor sale. El a declarat că a obținut cetățenia română în anul 2002, într-o perioadă în care avea afaceri ce se desfășurau și în România.

Astfel, el a lăsat de înțeles că singurul motiv care l-a determinat să obțină pașaport românesc acesta și a fost: „Este clar că cetățenia UE dacă te gândești așa ca businessman oferea multe posibilități și am mers pe această oportunitate. Eu respect foarte mult statul român și statul moldovenesc, bineînțeles, în primul rând, pentru că aici e patria mea”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *