Ambasadorul Marii Britanii: Fiul lui Vlad Filat s-a bucurat de un stil de viață de lux la Londra. Au fost bani furați de la cetățenii Republicii Moldova

Autor: , in Actualitate / Politic / Social / 11 martie, 2021, 17:57

Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Steven Fisher, a acordat un interviu portalului MoldovaCurata.md în care a oferit detalii despre procesul de repatriere a banilor confiscați de autoritățile britanice de la Luca Filat, fiul fostului premier al Republicii Moldova, Vlad Filat. Diplomatul a subliniat că acești bani, în sumă de peste 456 de mii de lire sterline (echivalentul a peste 500 de mii de euro), aparțin cetățenilor Republicii Moldova și vor fi restituiți în beneficiul lor.

Luca Filat s-a bucurat de un stil de viață de lux la Londra. Astfel, acesta închiria un apartament în centrul Londrei cu un preț de 390.000 de lire sterline pe an și a achiziționat un vehicul de lux, Bentley Bentayga, la sosirea sa la Londra. Este neobișnuit ca un student să ducă un asemenea mod de viață. Investigațiile financiare au identificat faptul că Filat nu avea venituri în Marea Britanie.

Confiscarea a fost destul de mediatizată în Regatul Unit, cu o percepție pozitivă. Publicul britanic susține legile Regatului Unit privind recuperarea banilor infracționali. Cred că este corect ca oamenii să nu beneficieze financiar din crimele lor”, a declarat ambasadorul Marii Britanii.

Diplomatul a mai precizat că nu a fost identificată nicio legătură între afacerile lui Vladimir Filat și fondurile recuperate de la Luca Filat în Marea Britanie. Fondurile lui Luca Filat au fost transferate în contul său prin două metode principale:

1. Transferuri bancare internaționale de la companii înregistrate în Turcia și Insulele Cayman. Anchetatorii nu au găsit nicio legătură directă între aceste companii și frauda bancară din Moldova din anul 2014.

2. Depozite în numerar în sume mari efectuate în Marea Britanie.

Din cauza lipsei veniturilor declarate de Luca Filat, s-a constatat că fondurile din contul său au fost încasate din spălarea banilor.

Filat a contestat recuperarea banilor în Marea Britanie, totuși o Curte a Coroanei Britanice a respins recursul său. Termenul pentru contestații a expirat și, în ceea ce privește sistemul juridic britanic, decizia este definitivă. Executarea acestei decizii legale definitive din Regatul Unit nu poate fi obstrucționată de niciun alt proces legal. Banii vor fi restituiți statului moldovenesc într-un mod sigur și transparent.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *