Un nou mecanism de indexare a pensiilor a fost aprobat de deputați

Autor: , in Actualitate / Economic / 12 martie, 2021, 18:21

Parlamentul a aprobat proiectul de lege care are drept scop modificarea modalității de indexare a pensiilor și altor prestații sociale și, prin urmare, creșterea coeficientului de indexare. Proiectul propune menținerea indexării bianuale a pensiilor – în aprilie și în octombrie, dar cu un nou mecanism de aplicare a acesteia, începând cu 1 aprilie anul curent.

Astfel, în aprilie 2021, coeficientul de indexare a pensiilor va constitui media creșterii anuale a indicelui prețurilor de consum pentru ultimii trei ani – 2018, 2019, 2020, iar în octombrie – rata inflației înregistrată în primul semestru al anului în curs. Coeficientul de indexare se va stabili de Guvern.

De menționat că modalitatea indexării care este în vigoare actualmente presupune că, la 1 aprilie coeficientul de indexare urma să constituie rata inflației înregistrate în ultimul semestru al anului precedent anului indexării. Conform datelor statistice, la finele perioadei de referință – semestrului doi al anului 2020 a fost înregistrată o deflație de -0,68%.

Noua modalitate de indexare a pensiilor a impus modificarea Legii privind sistemul unic de pensii, Legii bugetului asigurărilor sociale de stat și Legii bugetului de stat pentru anul 2021.

Inițiativa legislativă în cauză aparține deputaților din Fracțiunea parlamentară PSRM. Autorii menționează că la 1 aprilie anul curent pensiile urmează a fi indexate după noua modalitate, cu 3,89%. Totodată, se va menține indexarea pensiilor la data de 01 octombrie – conform prognozelor, aceasta va fi de 3,2%. Astfel, în total, indexarea va constitui aproximativ 7% anual, specifică autorii proiectului de lege.

De indexarea pensiilor și prestațiilor sociale ar urma să beneficieze peste 731 de mii de cetățeni.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X