Consiliera prezidențială pe domeniul Sănătății, după ce CSS a recomandat instituirea stării de urgență: „Alte magii nu se mai pot întâmpla”

Autor: , in Actualitate / COVID-19 / Social / 14 martie, 2021, 17:09

Consiliera prezidențială pe domeniul Sănătății, Ala Nemerenco, susține că instituirea unui lockdown în Republica Moldova este necesară. Ea aduce drept exemplu în acest sens pe Estonia, țară care a introdus încă din 11 martie mai multe restricții dure pentru prevenirea răspândirii variantei britanice a COVID-19. 

„ Estonia a introdus pentru o lună restricții dure (lockdown) pentru a preveni răspândirea variației britanice a tulpinei de coronavirus. Acestea includ următoarele:

– absolut toate școlile au trecut la instruirea la distanță;

– părinților li se recomandă să nu ducă copiii la grădiniță fără o necesitate prea mare;

– distanță socială de minim doi metri;

– împreună se pot afla nu mai mult de 2 persoane, inlusiv în stradă sau parcuri;

– se permite aflarea în grupuri de până la 10 oameni ca excepție la serviciiul divin și acela doar dacă are loc în aer liber;

– toate punctele comerciale sunt închise cu excepția celor ce comercializează mărfuri de primă necesitate;

– sunt interzise activități sportive, de distracție și activitatea sectorului Horeca”, a scris Ala Nemerenco.

Consiliera prezidențiala pe domeniul Sănătății mai declară că alte soluții nu există privind scăderea cazurilor de infectare cu noul coronavirus, dar și al deceselor cauzate de virus.

„Estonia la o populație de 1,3 mln înregistrează zilnic în mediu câte 1400 cazuri noi de infecție și doar 8-10 cazuri de deces. Noi cu o populație de circa 3 milioane – 1800-1900 cazuri noi si câte 35-39 decese zilnic. Ei restricții, noi în baruri. Ei au vaccinat 10% din populație, noi nici 0,3%. Îmi rămâne să ne dorim să ningă de baba Odochia peste Moldova cu multă sănătate, alte magii nu se mai pot întâmpla”, susține aceasta.

Pe parcursul acestei săptămâni, țara noastră a înregistrat zilnic sute de cazuri noi cu noul coronavirus. La fel, zeci de moldoveni au fost răpuși de COVID-19.

De la începutul pandemiei și până în data de 13 martie, bilanțul cazurilor de COVID-19 a ajuns la 203. 710, iar cel al deceselor – la cifra de 4294.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *