Maia Sandu: Președinția lucrează la un proiect de lege care să îmbunătățească modul de funcționare a ANI

Autor: , in Actualitate / Politic / 15 martie, 2021, 18:41

Președinta Maia Sandu a participat luni, 15 martie, la ședința Consiliului de Integritate al Autorității Naționale de Integritate (ANI), în cadrul căreia a fost prezentat raportul de activitate al instituției. La începutul ședinței, șefa statului a explicat de ce consideră nesatisfăcătoare activitatea ANI.

Am pus câteva întrebări la care cetățenii așteaptă răspunsuri:

– Cum e posibil ca, într-o țară în care există atât de multă corupție, în trei ani să fie inițiate doar șase cazuri de confiscare a averilor dobândite ilegal și niciunul finalizat?

– Cum se explică faptul că în anii 2019 și 2020 ANI a verificat aproape toți judecătorii și procurorii, însă nu a găsit nicio problemă serioasă cu privire la valoarea și volumul bunurilor, ci numai încălcări minore?

– De ce pentru unele dosare de rezonanță termenele de examinare depășesc mai mult de un an, fără să se fi efectuat acțiuni pe aceste dosare?”, a întrebat Maia Sandu.

Șefa statului a subliniat că așteaptă ca Autoritatea Națională de Integritate să se ocupe de averile ilegale ale marilor corupți, în special, din corupția politică și nu de presiuni selective asupra unor primari și funcționari cu încălcări minore.

„Am menționat că echipa Președinției lucrează la un proiect de lege care să îmbunătățească modul de funcționare a ANI, proiect ce va fi prezentat în curând Parlamentului”, a spus șefa statului.

În context, președinta ANI, Rodica Antoci, a răspuns punctat asupra fiecărui aspect invocat, precizând despre acel set de propuneri de modificare a legislației a ANI, pe care Autoritatea îl promovează încă din anul 2019, în care sunt vizate excluderea lacunelor existente în legislația actuală. Cu referire la dosarele de confiscare a averii, conducerea ANI a menționat că, direcția juridică a ANI a inițiat deja șase dosare de confiscare a averii, explicând totodată despre complexitatea procedurilor de control al averilor, care este un proces mai complex și necesită un șir de acțiuni din partea inspectorilor de integritate pentru a stabili acele diferențe substanțiale.

Novac, Ciobănaș, Mustață, Munteanu, Nae Simion Pleșca și Diacov. Toate dosarele sunt în lucru. Așteptăm deja să vedem cum vor fi soluționate dosarele în instanță și soluțiile pe care le va da judecata”, a anunțat Rodica Antoci.

În context, președinta ANI a precizat că, de la venirea sa în funcție, a instituit o regulă de bază în cadrul instituției cu privire la prioritizarea verificărilor din oficiu a declarațiilor de avere și interese personale depuse de demnitarii înalți, totodată subliniind și despre lipsa conclucrării cu unele instituții, inclusiv în procesul de obținere a informațiilor despre deținerea unor bunuri în afara țării. De asemenea, Rodica Antoci a declarat că instituția este deschisă și pregătită pentru a desfășura acest proces de audit, însă unele momente organizatorice nu țin doar de competența ANI.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *