Foto: Valentina Ursu

Generalul Anton Gămurari a încetat din viață miercuri, 17 martie, la vârsta de 70 de ani.

Gămurari, născut la 15 august 1950 la Chişinău, a participat la formarea tuturor trupelor speciale ale Ministerului de Interne ale Moldovei independente, începând de la prima companie creată în cadrul Batalionului de patrulă şi santinelă, apoi – a fostului OMON.

El a făcut Şcoala militară superioară din Leningrad (1977-1981). Pe 5 decembrie 1991, printr-o hotărâre de guvern, a fost formată Brigada de poliţie cu destinaţie specială „Fulger”, pe care Anton Gămurari a condus-o până în 1997.

Pe 13 decembrie 1991, când a avut loc un atac transnistrean asupra Comisariatului de poliţie din Dubăsari, brigada condusă de generalul Gămurari a intervenit. În urma luptelor, patru poliţişti moldoveni au fost ucişi. În martie 1992, situaţia a devenit mai încordată, iar Brigada cu destinaţie specială „Fulger” a trecut Nistrul şi a acordat ajutor Comisariatului de poliţie din Dubăsari, populaţiei din satele Cocieri şi Corjova. În timpul războiului de pe Nistru, locotenent-colonelul Anton Gămurari a comandat Brigada de poliţie cu destinaţie specială care a purtat lupte cu grupările paramilitare transnistrene. Anton Gămurari a fost avansat de către preşedintele Mircea Snegur la gradul de general-maior de poliţie. În noiembrie 1997, generalul Gămurari a fost numit în funcţia de director general al Departamentului de protecţie civilă şi situaţii excepţionale, funcţie pe care a deţinut-o până la 29 iulie 1999.

El s-a numărat printre liderii protestelor organizate de Platforma Civică Demnitate și Adevăr în anii 2015-2016, iar în 2019 a candidat fără succes la fotoliul de deputat în circumscripția Căușeni, reprezentând blocul ACUM.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here