Cazul Navalnîi: Washingtonul extinde restricţiile asupra exporturilor spre Rusia

Autor: , in Externe / 17 martie, 2021, 19:15

Administraţia preşedintelui american Joe Biden a anunţat miercuri, 17 martie, că extinde restricţiile asupra exporturilor spre Rusia în cadrul dosarului privind otrăvirea opozantului rus Aleksei Navalnîi, serviciile de informaţii americane atribuind responsabilitatea pentru aceasta Moscovei, relatează France Presse și Agerpres.

Departamentul pentru Comerţ din SUA nu a detaliat aceste noi restricţii, subliniind pur şi simplu într-un scurt comunicat că ele le completează pe cele anunţate în 2 martie.

SUA adoptaseră atunci sancţiuni financiare împotriva a şapte înalţi responsabili ruşi, între care Aleksandr Bortnikov, şeful Serviciul Federal de Securitate (FSB), constând în special în îngheţarea activelor deţinute de aceştia în SUA.

La rândul său, Biroul de industrie şi securitate (BIS) din cadrul Departamentul Comerţului adăugase 14 nume pe „lista entităţilor”, un instrument utilizat pentru a restrânge exportul, reexportul şi transferul de produse spre unele ţări, când acestea sunt considerate implicate în activităţi contrare securităţii naţionale sau intereselor politicii externe a SUA.

Cerinţe de licenţiere suplimentare se aplică apoi exporturilor.

„Recurgând la agenţi neurotoxici ilegali împotriva disidenţilor, atât în interiorul, cât şi în exteriorul frontierelor sale, guvernul rus a acţionat cu încălcarea flagrantă a angajamentelor în vigoare din Convenţia asupra armelor chimice şi a pus în pericol de moarte în mod direct proprii săi cetăţeni şi ai altor ţări”, a reacţionat Departamentul Comerţului.

„Ministerul Comerţului s-a angajat să împiedice Rusia să acceadă la tehnologii americane sensibile care ar putea fi deturnate pentru activităţi răuvoitoare în domeniul armelor chimice”, a adăugat Departamentul Comerţului.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X