PSRM a contestat la Curtea Constituțională desemnarea lui Igor Grosu la funcția de premier (DOC)

Autor: , in Actualitate / Politic / 17 martie, 2021, 18:16

Deputații socialiști Vlad Batrîncea, Grigore Novac, Vasile Bolea și Alexandr Suhodolski au depus o sesizare la Curtea Constituțională a Republicii Moldova. Socialiștii i-au solicitat Curții suspendarea și declararea drept neconstituțional decretul președintei Maia Sandu privind desemnarea lui Igor Grosu la funcția de premier.

„În sesizare, am solicitat Curții suspendarea și declararea drept neconstituțională a Decretului nr. 47-IX din 16 martie 2021. Tulbure sunt apele politicii moldovenești”, a comentat Novac.

Deputatul socialist Vlad Batrîncea susține că „au fost încălcate anumite prevederi constituționale”. Tot el, a mai spus că asupra Marianei Durleșteanu s-au pus „presiuni enorme în stilul lui Plahotniuc” pentru a-și retrage candidatura.

Comentatorul politic Veaceslav Berbeca a declarat că desemnarea lui Igor Grosu reprezintă finalul unui conflict instituțional dintre Parlament și Președinție, soluție pentru declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. Expertul consideră că șeful interimar al PAS va proceda la fel ca Natalia Gavrilița și le va cere deputaților să nu-l voteze. Berbeca a afirmat că, deocamdată, nu poate spune sigur dacă un executiv condus de către Igor Grosu va obține sprijinul legislativului, dar, până la sfârșitul lunii martie, va fi clar dacă vor avea loc alegeri anticipate sau nu.

„A fost înaintat un candidat care nu le convine Partidului Șor și socialiștilor, fiindcă, odată ce va fi numit un guvern în frunte cu Igor Grosu, asta înseamnă încercarea de a rezolva foarte multe probleme care sunt în societate, mă refer la probleme de corupție”, a declarat Berbeca.

Indiferent ce se va întâmpla, Președinția nu are de pierdut, este convins analistul politic Ion Tăbârță, pentru că, dacă Igor Grosu nu va obține votul de încredere, se va desfășura un scrutin legislativ anticipat, iar dacă va fi votat, Președinția va avea un Guvern cu care va putea conlucra.

Totodată, politologul admite că Grosu ar putea fi votat, iar, la scurt timp, demis. Tăbârță a menționat că ratingul Partidului Socialiștilor va scădea și formațiunea va acumula mai puține mandate, în cazul în care Guvernul Grosu nu va fi învestit și vor fi organizate alegeri parlamentare anticipate.

De cealaltă parte, Corneliu Ciurea a spus că șeful interimar al PAS ar putea nici să nu ajungă în parlament, pentru a-și prezenta programul și echipa, deoarece decretul prin care a fost desemnat ar putea fi anulat.

După consultările cu fracțiunile și grupurile politice parlamentare, președinta Maia Sandu a anunțat marți, 16 martie, că l-a înaintat pe Igor Grosu la funcția de prim-ministru.

În timp ce socialiștii se aflau la consultări cu șefa statului, Mariana Durleșteanu, candidata propusă de PSRM și ȘOR la funcția de premier a anunțat că își retrage candidatura.

Vezi și: „Nu sunt păpușa nimănui”. Mariana Durleșteanu își retrage candidatura pentru funcția de prim-ministru

Cum (nu) răspunde Dodon, după ce Durleșteanu și-a retras candidatura pentru funcția de premier (VIDEO)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *