Ministerul Sănătății, despre bărbatul care a murit la o zi după ce s-a vaccinat: Nu există nicio legătură între administrarea vaccinului și deces

Autor: , in Actualitate / COVID-19 / Social / 18 martie, 2021, 18:14

Un bărbat de 70 de ani din satul Horjești, raionul Hîncești, a decedat la o zi după ce s-a vaccinat împotriva COVID-19. Acesta era șoferul unui autobuz școlar, potrivit informațiilor oferite pentru COTIDIANUL de reprezentanții Centrului Medical Horjești. Totodată, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale susține că s-a constatat că nu există nicio legătură cauzală dintre administrarea vaccinului și decesul înregistrat.

În urma vaccinării lucrătorilor medicali, reieșind din dozele de vaccin rămase și evaluând riscul pierderii dozelor, persoana a fost invitată pentru vaccinare. Astfel, persoana a fost vaccinată la data de 16 martie, în incinta Centrului de Sănătate Hîncești, cu vaccinul AstraZeneca (Lot CTMAV 503). Timp de 15 minute după vaccinare, nu a fost înregistrată nicio reacție adversă. În următoarele 24 de ore, la fel, persoana nu a prezentat reacții adverse postvaccinale”, a anunțat Ministerul Sănătății.

Reprezentanții de la Ministerul Sănătății susțin că Comitetul de Evaluare a Evenimentelor Adverse Post-imunizare nu a recepționat nicio informație despre oricare reacții adverse post-imunizare, înregistrate în cazul persoanei menționate

Potrivit informațiilor de la Sănătate, într-o fiolă de vaccin AstraZeneca sunt 10 doze de vaccin.

Celelalte 9 persoane care au fost vaccinate din același flacon, nu au prezentat careva evenimente adverse post-imunizare. Conform documentației medicale de la asistența medicală primară, pacientul se afla la evidența medicului de familie cu diagnoza: Hipertensiune arterială și regulat administra preparate hipertensive”, a spus Ministerul Sănătății.

De asemenea, Ministerul Sănătății a oferit detalii despre bărbatul care a decedat la o zi de la imunizare.

La data de 17 martie, în jurul orei 22:00, a fost solicitată AMU Hîncești de către rudele persoanei. AMU a constatat, pacientul acuza dureri precordiale cu caracter de constricție, apărute în jurul orelor 16:00, care s-au accentuat spre seară, dispnee pronunțată, transpirații reci și paloare a tegumentelor. Din anamneza colectată de la soția pacientului, acesta se afla la evidența dispanserică cu Hipertensiune arterială, pentru care administra tratament regulat. După examinarea minuțioasă clinică și paraclinică a pacientului, tensiunea arterială cu valorile -160/100 mmHg, a fost stabilit diagnosticul – „sindrom coronarian acut, fără supra denivelare de segment ST.”, fapt pentru care a fost administrat tratament conform protocolului clinic național.

Pe parcursul transportării către instituția medicală spitalicească, starea generală s-a agravat brusc, cu compromiterea parametrilor indicilor vitali, fapt ce a impus administrarea tratamentului inotrop, care a fost fără rezultat. În final, s-a instalat stopul cardiorespirator și s-au inițiat măsurile de resuscitare cardiorespiratorie și cerebrală, care au fost fără succes”, a precizat Ministerul Sănătății.

Centrul de medicină legală Hîncești a constatat că în urma autopsiei cauza directă a decesului este insuficiență cardiovasculară.

Cauza antecedentă, infarct miocardic acut cu maladia principală, boală ischemică a cordului. Cardioscleroză postinfarctică. În urma autopsiei, s-a constat că persoana a decedat de infarct miocardic acut, având cicatricii mai vechi, care denotă faptul că, în trecut persoana a mai suferit un infarct miocardic. După o analiză preliminară, s-a constatat că nu există nicio legătură cauzală dintre administrarea vaccinului și decesul înregistrat. Exprimăm sincere condoleanțe familiei și rudelor apropiate”, a mai anunțat Ministerul Sănătății.

Contactat de COTIDIANUL, o angajată a Centrului de Sănătate Hîncești care a refuzat să se prezinte a spus că bărbatul nu a fost vaccinat în această instituție.

Nu am reușit să discutăm cu conducere Centrului de Sănătate Hîncești. Vom reveni cu detalii.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X