„Să ne asumăm responsabilități”. COVID-19: Ce este interzis în R. Moldova până la data de 18 aprilie (INFOGRAFIC)

Autor: , in Actualitate / COVID-19 / Social / 21 martie, 2021, 17:34

Stare de urgență în sănătate publică a fost declarată pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în perioada 19 martie – 18 aprilie 2021, inclusiv. Cea mai gravă situație se atestă în Chișinău, ulterior în raioanele Anenii Noi, Ialoveni, Strășeni, Briceni. În această perioadă vor fi în vigoare o serie de măsuri de restricție.

Comisia națională extraordinară în sănătate publică (CNESP) a decis modificarea regimului de activitate a centrelor comerciale și unităților de comerț nealimentar, care vor activa până la ora 18:00. Totodată, piețele agroalimentare și cele nealimentare vor activa de la ora 7:00 până la ora 15:00.

Restaurantele și localurile de alimentație publică vor putea primi vizitatori doar până la ora 20:00. După ora 20:00 localurile vor putea activa doar cu livrarea produselor la domiciliu. De asemenea, CNESP interzice desfășurarea în unitățile de alimentație publică a nunților, cumetriilor, aniversărilor și altor evenimente. Se interzice organizarea cu prezența fizică a persoanelor în cadrul adunărilor științifice, olimpiadelor sau competițiilor sportive. Nu se va permite nici organizarea în spațiile deschise și închise a festivalurilor, expozițiilor, târgurilor agricole specializate și evenimentelor comerciale.

Funcționarii publici vor activa în continuare după un regim special de muncă, fiind atras la serviciu doar personalul strict necesar pentru asigurarea funcționalității instituției, pentru ceilalți se va dispune munca la distanță. CNESP îndeamnă și instituțiile private să-și organizeze activitatea în conformitate cu acest principiu.

Din 23 martie, persoanele de peste hotare care vor traversa frontiera de stat Republicii Moldova, pe sensul de intrare, vor fi obligate să prezinte testul negativ la COVID-19, efectuat în ultimele 72 de ore. Cetățenii moldoveni care la intrarea în țară nu vor avea efectuat testul, vor fi obligați să completeze fișele epidemiologice cu indicarea datelor de contact și adresei, astfel încât serviciile de control să poată verifica respectarea regimului de autoizolare pentru 14 zile. Carantina va putea fi întreruptă în a zecea zi, după efectuarea testului COVID, ce va indica rezultat negativ. Decizia CNESP prevede o categorie de persoane care fac excepție la această prevedere.

Procesul de învățământ în țară va fi organizat în conformitate cu indicatorii epidemiologici din localitate. Astfel, APL-urile de nivelul 1 și 2, în comun cu administrațiile școlilor și a grădinițelor vor decide, în parte, asupra sistării procesului de învățământ sau dacă există condițiile de a continua studiile cu prezența fizică. „Totuși există localități unde situația epidemiologică nu este atât de gravă. Prin urmare, va rămâne la discreția autorităților locale, instituțiilor de învățământ și a celor de educație timpurie dacă vor sista procesul de învățământ, inclusiv pentru clasele primare, sau vor continua studiile”, a spus premierul interimar.

Prim-ministrul interimar a făcut un apel către clasa politică: „În situația în care acest Guvern este în demisie, cu competențe limitate, este cazul ca să fie convocată o ședință specială a Parlamentului cu participarea Guvernului în demisie, dar și a Președintelui țării, ca de comun acord să convenim asupra măsurilor imediat următoare impuse de situația epidemiologică pe moment. A venit timpul ca fiecare ramură a puterii din Republica Moldova, toți, în comun să ne asumăm responsabilități”.


Vedeți în infograficul de mai jos ce este interzis până la data de 18 aprilie, inclusiv:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X