Curtea Constituțională: Decretul privind desemnarea lui Igor Grosu la funcția de premier, constituțional

Autor: , in Actualitate / Politic / 22 martie, 2021, 16:26

Curtea Constituțională a declarat constituțional decretul privind desemnarea candidaturii lui Igor Grosu pentru funcția de prim-ministru. O hotărâre separată a formulat doar judecătorul Vladimir Țurcan.

Se respinge sesizarea depusă de către deputații socialiști. Se recunoaște constituțional decretul președintei Maia Sandu din 16 martie privind desemnarea candidatului la funcția de premier”, a declarat președinta Curții Constituționale, Domnica Manole.

Prezenta hotărâre este definitivă și nu poate fi supusă nici unei căi de atac. Aceasta intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.

Deputații socialiști au cerut ca decretul să fie declarat neconstituțional, argumentând că consultările au fost mimate, iar despre candidatura lui Igor Grosu nu a discutat nicio fracțiune parlamentară. Autorii sesizării au mai precizat că Mariana Durleșteanu și-a anunțat retragerea în mod oficial abia a doua zi după negocieri.

După consultările cu fracțiunile și grupurile politice parlamentare care au avut loc pe data de 16 martie, președinta Maia Sandu a anunțat că l-a înaintat pe Igor Grosu la funcția de prim-ministru.

Ulterior, deputații socialiști Vlad Batrîncea, Grigore Novac, Vasile Bolea și Alexandr Suhodolski au depus o sesizare la Curtea Constituțională a Republicii Moldova. Socialiștii i-au solicitat Curții suspendarea și declararea drept neconstituțional decretul președintei Maia Sandu privind desemnarea lui Igor Grosu la funcția de premier.

„În sesizare, am solicitat Curții suspendarea și declararea drept neconstituțională a Decretului nr. 47-IX din 16 martie 2021. Tulbure sunt apele politicii moldovenești”, a comentat Novac.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *