(STUDIU) Noi informații despre eficiența vaccinului AstraZeneca și efectele adverse

Autor: , in COVID-19 / IT/Ştiinţă / 22 martie, 2021, 12:41

Laboratorul suedezo-britanic AstraZeneca anunţă că vaccinul AstraZeneca-Oxford are o eficienţă de 79% împotriva covid-19 şi că nu creşte riscul formării unor cheaguri de sânge (tromboză), arată un studiu clinic efectuat în Statele Unite, relatează AFP și News.ro.

Vaccinul are o eficienţă de 80% la persoane în vârstă de peste 65 de ani, subliniază grupul.

OMS: Beneficiile prevalează asupra riscurilor

Beneficiile asociate vaccinului împotiva COVID-19 produs de AstraZeneca prevalează asupra riscurilor, este concluzia la care au ajuns vineri experţi din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

În urma examinării datelor din studiile clinice şi a rapoartelor referitoare la siguranţa vaccinului bazate pe date provenind din Europa, din Regatul Unit, India şi Vigibase – o bază de date globală a OMS -, experţii au ajuns la concluzia că ”datele disponibile nu sugerează o creştere globală a problemelor de coagulare (…) după administrarea vaccinurilor împotriva COVID-19”.

”Ratele raportate referitoare la evenimente tromboembolice după administrarea vaccinurilor împotriva COVID-19 sunt conforme numărului preconizat”, au mai spus aceştia.

Deşi după utilizarea vaccinului AstraZeneca în Europa au fost semnalate evenimente tromboembolice foarte rare asociate cu trombocitopenie, precum şi o formă specifică de tromboză venoasă cerebrală, ”nu se poate spune cu certitudine că au fost provocate de vaccinare”, se mai precizează în comunicat.

Avizul experţilor OMS îi urmează celui din partea EMA, care a estimat joi că vaccinul AstraZeneca împotriva COVID-19, a cărui utilizare a fost suspendată temporar de mai multe ţări din Uniunea Europeană, este ”sigur şi eficace”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *