PSRM, ȘOR, Pro Moldova și Pentru Moldova au votat o declarație prin care se opun dizolvării Parlamentului

Autor: , in Actualitate / Politic / 26 martie, 2021, 13:16

Declarația de Parlament prin care deputații își exprimă dezacordul cu dizolvarea Parlamenrtului a fost votată vineri de majoritatea deputaților.

În favoarea declarației au vitat 54 de deputați de la PSRM, ȘOR și transfugirii din grupurile Pro Moldova și Pentru Moldova. Cei din PD și Platforma DA au spus și ei că sunt împotriva dizolvării Parlamentului acum, dar nu au susținut declarația. Cei din PAS și-au reitarat opțiunea privind dizolvarea Parlamentului.

În textul Declarației propuse de PSRM se arată:

Noi, deputații în Parlamentul Republicii Moldova, conducând-ne de prevederile Constituției Republicii Moldova, de prevederile Hotărârii Curții Constituționale nr. 10 din 22 martie 2021 și nr. 6 din 23 februarie 2021, precum și de jurisprudență constantă a Înaltei Curți în materia învestiturii Guvernului. Pornind de la supremația Parlamentului, ca instituție fundamentală a democrației.

Năzuind a respecta spiritul Constituției, pentru a nu admite declanșarea unei crize politice, economico-sociale și instituționale în Republica Moldova.

Dorind să exprimăm dezacordul dizolvării Parlamentului, dat fiind că nu au fost epuizate căile constituționale pentru deblocarea crizei politice pentru învestirea Guvernului.

Subliniind spiritul articolului 98 alin. (1) din Constituție, care este de natură să mențină raporturile dintre Parlament și Președinte în echilibrul impus de Constituție pentru republica parlamentară.

Reiterând înaltele aprecieri ale Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept, expuse în Opiniile nr. 886 din 19 iunie 2017, n. 954 din 24 iunie 2019, precum și aprecierile Curții Constituționale, statuate la punctul 21 al Deciziei Curții Constituționale nr.7 din 18 ianuarie 2021.

Apreciind că esența crizei constituționale rezidă în veleitatea Președintelui Republicii Moldova, iar pe cale de consecință fiindu-i imputabilă inacțiunea, precum și deciziile adoptate contrar spiritului Constituției.

Luând act de necesitatea stringentă a învestirii unui Guvern capabil să soluționeze criza pandemică, precum și să gestioneze productiv domeniile strategice, în special pe dimensiunea social-economică.

Declarăm despre consolidarea tuturor eforturilor pentru a evita blocajul instituțional cauzat de lipsa unui dialog bazat pe respect și diligență din partea Președintelui Republicii Moldova

Se întâmplă în timp ce președinta Maia Sandu a invitat fracțiunile parlamentare la consultări în această după amiază în vederea dizolvării Parlamentului conform articolului 85 (1) din Constituție (3 luni fără învestirea unui Guvern)

Fracțiunile PSRM, ȘOR și transfugii de la Pentru Moldova au refuzat să participe la aceste consultări, invocând agenda încărcată a Parlamentului.

Cei din Platforma DA au spus că vor merge la consultări și își vor asuma repetat guvernarea.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *