Maia Sandu, despre dizolvarea Parlamentului: „Am sesizat Curtea Constituțională. Consider că sunt întrunite circumstanțele legale”

Autor: , in Actualitate / Politic / 29 martie, 2021, 16:34

Președinta Maia Sandu a anunțat că după consultările pe care le-a avut cu fracțiunile parlamentare s-a adresat Curții Constituționale în vederea constatării circumstanțelor constituționale pentru dizolvarea actualului Parlament.

Așa cum prevede Constituția, am avut consultări cu fracțiunile și grupurile parlamentare, în legătură cu situația politică din țară și eventuala dizolvare a Parlamentului. Parlamentul a eșuat să aleagă un Guvern din două încercări și după 45 de zile de la prima solicitare de învestitură, iar de la demisia domnului Ion Chicu au trecut mai mult de trei luni. Ca și experții în drept constituțional, consider că sunt întrunite circumstanțele legale pentru dizolvarea Parlamentului”, a declarat Maia Sandu.

Șefa statului a lansat mai multe acuzații în adresa parlamentarilor.

„Mai mulți deputați încearcă să ne convingă de grijă lor față de cetățeni, dar legile și deciziile pe care le votează demonstrează că acești deputați sunt împotriva cetățenilor. Acești deputați promovează în funcție judecători care au nedreptățit mulți oameni și au prejudiciat bugetul statului cu zeci de milioane de lei. Acești deputați se opun programelor de asistență externă de care are nevoie economia și sectoarele afectate de pandemie. Acești deputați protejează grupările corupte, astfel, sărăcind țara și mai mult. Acești deputați nu caută soluții pentru oameni, dar își rezolvă propriile probleme”, a acuzat Maia Sandu.

Potrivit Maiei Sandu, în ultimele trei luni, deputații care controlează majoritatea instituțiilor publice au luat decizii în interes propriu, iar în consecință, au afectat viața cetățenilor.

S-a scumpit motorina și benzina, iar Parlamentul protejează Consiliul Concurenței, chiar dacă ultimul nu a împiedicat abuzurile la adresa consumatorilor. Au crescut prețurile la medicamentele cele mai solicitate. În bugetul pentru anul 2021, nu s-au planificat bani pentru vaccinuri și nu au fost inițiate la timp negocierile cu companiile producătoare de vaccinuri. Ministerele conduse în continuare de oamenii lor nu fac mai nimic pentru a ușura viața cetățenilor în aceste vremuri grele. În schimb, continuă schemele de corupție și cele legate de vaccinare și de vindere la preț redus a grâului din rezerva de stat, dar și de tăiere ilegală a pădurilor și de exploatare a carierelor”, a adăugat Maia Sandu.

Maia Sandu consideră că alegerile anticipate constituie șansa cetățenilor de a-și alege deputați care să le reprezinte interesele, să scoată țara din criză și să o scape de corupție: „Alegerile anticipate sunt soluția care poate vindeca țara noastră. Din aceste considerente, am decis să sesizez astăzi Curtea Constituțională pentru constatarea circumstanțelor constituționale de dizolvare a Parlamentului. Este competența Curții Constituționale de a constata aceste circumstanțe. Dacă Curtea Constituțională va spune că sunt circumstanțe, atunci voi dizolva Parlamentul și vom merge la judecata oamenilor”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X