PSRM a sesizat Curtea Constituțională privind „inexistența circumstanțelor de dizolvare a Parlamentului” (DOC)

Autor: , in Actualitate / Politic / 30 martie, 2021, 16:08

Liderul fracțiunii parlamentare a PSRM, Corneliu Furculiță, s-a adresat cu o sesizare la Curtea Constituțională marți, 30 martie, în care magistrații sunt informați despre „inexistența circumstanțelor de dizolvare a Parlamentului și existența unei majorități parlamentare formalizate care a propus un candidat la funcția de prim-ministru”.

La etapa actuală există o majoritate parlamentară în sensul aprecierilor Curții Constituționale și a Comisiei de la Veneția care prevăd expres imposibilitatea dizolvării Legislativului pentru acțiuni care nu-i sunt imputabile”, se menționează în adresarea semnată de liderul deputaților socialiști. În sesizare se atestă caracterul viciat al acțiunilor șefului statului care a mimat intenția de a învesti un Guvern, precum și apelul propriu zis al candidatui Natalia Gavrilița la funcția de prim-ministru de a nu-i fi acordat votul de încredere”, au comentat socialiștii.

Președinta Maia Sandu este acuzată că a emis decretul de desemnare a lui Igor Grosu la funcția de premier, în condițiile în care a fost informată despre existența unei majorități parlamentare absolute formalizate, inclusiv în timpul consultărilor cu fracțiunile legislative: „S-a produs aceasta deși niciun grup parlamentar n-a optat pentru această candidatură”.

În sesizare se face trimitere și la prevederile Avizului Comisiei de la Veneția din iunie 2019, în care se subliniază că “dacă, spre exemplu, partidele reprezentând o majoritate parlamentară au ajuns la înțelegerea privind formarea Guvernului, o asemenea obligație (a șefului statului, privind dizolvarea Parlamentului n.n.) nu poate exista”.

“Dizolvarea Parlamentului într-un asemenea caz și adâncirea crizei constituționale sau crearea unei noi crize poate fi chiar considerată o violare ale obligațiilor constituționale a Președintelui ca putere neutră”, ne spune Comisia de la Veneția.

Astfel, acțiunile președintelui țării nu reprezintă nimic altceva decât o încercare de a prelua abuziv puterea, prin declanșarea fictivă a unor alegeri anticipate în condiții de pandemie și criză economică. În sesizare se mai accentuiază că nu există premise pentru a fi constatate circumstanțele de dizolvare a Legislativului”, au mai argumentat socialiștii.

Amintim că, președinta Maia Sandu a sesizat Curtea Constituțională pentru constatarea circumstanțelor constituționale de dizolvare a Parlamentului. Documentul conține 13 pagini.

Vezi și: (DOC) Sesizarea depusă de Maia Sandu la Curtea Constituțională privind dizolvarea Parlamentului

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *