(VIDEO) Președinția a depus un denunț la Procuratură împotriva înțelegerilor de cartel de pe piața de carburanți

Autor: , in Actualitate / Economic / 30 martie, 2021, 10:45

Preşedinţia a depus un denunţ la Procuratură în privinţa înţelegerilor de cartel pe piaţa de carburanţi, în condițiile majorărilor nejustificate a prețurilor din ultima perioadă.

Consilierul prezidențial Sergiu Tofilat, autorul denunțului, acuză că „companiile petroliere nici nu se ruşinează să vorbească deschis despre coordonarea preţurilor, iar conducerea Consiliului Concurenţei doarme, fix cum a procedat conducerea BNM când a fost furat miliardul”.

În context, el amintește că „încă în 2019 preşedintele Consiliului Concurenţei, Marcel Răducan, anunţa că ei deţin probe directe şi indirecte, că vor aplica sancţiuni, însă nu au întreprins nimic”, oferind și o secvenți video în acest sens.

„Consecinţele acestui dezmăţ le simţim cu toţii la fiecare modificare de preţuri. Schimbarea coordonată a preţurilor, cu încălcarea metodologiei, este imposibilă fără o coordonare prealabilă. Atât fixarea preţurilor, cât şi neglijenţa în serviciu sunt infracţiuni penale. Cerem Procuraturii Generale să investigheze acest caz şi să atragă la răspundere persoanele vinovate. Dacă au nevoie de ajutor, le sunt la dispoziţie”, menționează Tofilat.

„Consilierul prezidențial anunță că „prima companie petrolieră care va recunoaşte înţelegerea de cartel poate beneficia de o reducere sau chiar scutire de amendă, conform politicii de clemenţă”.

Atenţionez Plenul Consiliului Concurenţei ca în decizia de sancţionare a petroliştilor să nu includă intenţionat formulări, ce vor permite anularea deciziei în instanţa de judecată, ca petroliştii să scape de amenzi, aşa cum s-a întâmplat în 2011.
Denunţul va fi expediat Parlamentului împreună cu solicitarea să iniţieze o evaluare externă a activităţii Consiliului Concurenţei”, încheie Sergiu Tofilat.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *