A început procesul de imunizare în cadrul primului Centru municipal de vaccinare din Chișinău (VIDEO)

Autor: , in Actualitate / COVID-19 / Social / 1 aprilie, 2021, 11:27

În Chişinău a fost amenajat primul Centru public de vaccinare împotriva COVID-19. Acesta are peste 400 de metri pătrați și este situat în centrul Capitalei.

„Centrul Municipal de Vaccinare” a fost deschis joi, 31 martie, de către Primăria municipiului Chișinău.

Fluxul de pacienți zilnic, la un singur punct, este de aproximativ 200 de persoane, adică în mod normal dacă ne-am pune această sarcină, am putea prelucra cu vaccin sau administra vaccinul pentru cele peste 1.000 de persoane, care și-ar dori acest lucru”, a declarat primarul Capitalei, Ion Ceban.

Instituția este amplasată în incinta edificiului din strada Petru Rareș 18. Centrul municipal de vaccinare va avea un program zilnic între orele 08:00 – 18:00 (în zilele de odihnă 08:00 – 15:00).

De asemenea, pentru cazurile de reacții adverse sau alte complicații a fost amenajată o sală specială care dispune de surse de oxigen, seturi anti-șoc și un aparat de respirație artificială. Conform protocolului, fiecare persoană imunizată va fi monitorizată de medicul-specialist în sala de așteptare post-vaccinare timp de 15 – 30 minute.

Scopul acestui centru este să creștem numărul celor imunizați. Acest proces nu este obligatoriu, dar unul necesar. Primordial ne propunem să vaccinăm profesorii și educatorii, dar și cadrele auxiliare, pentru ca copiii și elevii, să poată ieși la școală, iar procesul educațional să fie relansat”, a declarat Ceban.

Persoanelor imunizate li se va elibera un certificat de vaccinare care va cuprinde următoarele informații: numele și prenumele persoanei vaccinate, vârsta, adresa, codul numeric personal (IDNP), date despre vaccin (doza 1 sau ulterior doza 2, denumirea vaccinului, seria lotului, data expirării), denumirea Centrului de Vaccinare și semnătura medicului-coordonator. Protecţia datelor cu caracter personal al celor vaccinați se va efectua conform legislației în vigoare.

Procesul de vaccinare în cadrul Centrului va fi efectuat conform Planului național de imunizare antiCOVID-19 și anume vaccinarea populației conform etapei II și III de imunizare, în corespundere cu disponibilitatea și distribuirea prioritară a vaccinurilor autorizate.

Ceban a argumentat anterior că „odată ce va începe etapa a doua și a treia de imunizare, instituțiile medicale vor fi supraaglomerate, iar medicii nu vor reuşi să facă faţă solicitărilor”.

Acest centru va fi accesibil pentru toată populația. Timp de o săptămână toate forțele au fost îndreptate spre crearea condițiilor în cadrul Centrului”, a spus edilul.

În Republica Moldova, bilanțul a ajuns la 230.241 de persoane infectate cu coronavirus. Din numărul total, 207.852 de persoane au fost tratate de COVID-19, iar 4.960 au decedat.

Până la ziua de azi, 107 lucrători medicali au decedat din cauza infecției COVID-19.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X