Cea mai mare amendă aplicată de Consiliul Concurenței: Peste 91 de milioane de lei pentru „înțelegeri de cartel” (DOC)

Autor: , in Actualitate / Economic / 2 aprilie, 2021, 15:00

Consiliul Concurenței a anunțat vineri, 2 aprilie, că a destructurat cel mai mare cartel din istoria Republicii Moldova și că a amendat patru companii cu o sumă totală de peste 91 de milioane de lei, sancțiune maximă pentru astfel de încălcări, potrivit reprezentanților Consiliului Concurenței. Aceste companii vindeau produse de uz fitosanitar și fertilizanți de import la prețuri cu până la 43% mai mari decât în țările vecine și astfel și-au dublat, în ultimii cinci ani, cifrele de afaceri, dar au adus consumatorilor din țara noastră prejudicii de 190 de milioane de lei.

Au fost amendate întreprinderile CÎ ”Agrostoc”, SRL ”Diazchim”, SRL ”Bioprotect” și SA ”Fertilitatea-Chișinău” cu suma totală de 91.034 milioane lei pentru participarea în acorduri orizontale de tip cartel dur, manifestat prin practica concertată continuă îndreptată la stabilirea/fixarea directă și indirectă a prețurilor de vânzare și a altor condiții de tranzacționare la comercializarea către terți a produselor de uz fitosanitar și fertilizanților de marca Bayer și Belchim pe teritoriul Republicii Moldova.

În rezultatul investigației, inițiată prin Dispoziția Plenului Consiliului Concurenței nr.22 din 16.07.2020, au fost acumulate probe directe care dovedesc cu certitudine comunicarea între întreprinderi prin care se fixează prețurile și unele condiții de tranzacționare a produselor de uz fitosanitar către întreprinderile agricole de pe teritoriul țării”, a precizat Consiliul Concurenței.

Ca rezultat al acestor înțelegeri de cartel, Consiliul Concurenței a constatat că prețurile la produsele similare vândute pe teritoriul României și Ukrainei sunt cu aproximativ 28-43% mai mici decât în Republica Moldova.

Cifra de afaceri și activele întreprinderilor menționate au crescut cu sute de milioane de lei până la dublare pe parcursul ultimilor 5 ani, în timp ce producătorii agricoli nu au devenit mai bogați, ba mai mult, consumatorii sunt nevoiți să cumpere produsele agricole la prețuri mai înalte și produsele autohtone devin tot mai puțin competitive pe piețele externe. Reieșind din metodologia OECD, valoarea prejudiciului adus consumatorilor de înțelegerea de cartel pe parcursul anilor 2015-2020, conform calculelor, se ridică la aproximativ 190 milioane lei”, a menționat Consiliul Concurenței.

Totodată, reprezentanții Consiliului Concurenței acuză presiuni din partea companiilor sancționate.

În ultima perioadă, unele întreprinderi vizate de investigația în cauză au exercitat presiuni fără precedent asupra Consiliului Concurenței prin denunțuri calomnioase adresate conducerii țării și organelor de drept (…) Am fost avertizați că în caz de emitere a unei decizii nefavorabile nu se vor economisi resurse financiare pentru a discredita și distruge mediatic Consiliul Concurenței. Nu ne rămâne decât să vedem dacă banii câștigați pe seama agricultorilor lucrează împotriva organelor de control ale statului”, mai spun reprezentanții CC.

Consiliul Concurenței condamnă ferm atacurile nefondate asupra instituției și își reiterează angajamentul pentru îndeplinirea cu dedicație a atribuțiilor stabilite prin lege, în limita competențelor și în conformitate cu cele mai bune practici internaționale existente.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *