(DOC) Curtea Constituțională a respins cererea PSRM de suspendare a decretului Maiei Sandu privind desemnarea Nataliei Gavrilița

Autor: , in Actualitate / Politic / 2 aprilie, 2021, 17:15

Cererea PSRM de suspendare a decretului prezidențial prin care Natalia Gavrilița a fost desemnată candidată la funcția de prim-ministru a fost respinsă de Curtea Constituțională, motivând că este lipsită de obiect.

Vineri, 2 aprilie, Curtea Constituțională a pronunțat decizia prin care a respins sesizarea pentru controlul constituționalității decretului președintelui Republicii nr. 25-IX din 27 ianuarie 2021 privind desemnarea candidatului pentru funcția de prim-ministru.

Se declară inadmisibilă sesizarea pentru controlul constituționalității Decretului Președintelui Republicii nr. 25-IX din 27 ianuarie 2021 privind desemnarea candidatului pentru funcția de Primministru, depusă de dnii Vasile Bolea și Alexandr Suhodolski, deputați în Parlamentul Republicii Moldova”, a anunțat Curtea Constituțională.

Prezenta decizie este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Chiar dacă decretul de numire a Nataliei Gavrilița a fost emis la 27 ianuarie, socialiștii s-au adresat la Curtea Constituțională două luni mai târziu, contestând mai multe aspecte.

Printre altele, ei au invocat faptul că publicarea decretului semnat de Maia Sandu la data de 27 ianuarie 2021 nu era în vigoare la data solicitării votului de încredere pentru cabinetul de miniștri propus și programul guvernamental (8 și 11 februarie), deoarece decretul a fost publicat în Monitorul Oficial la 26 februarie.

„PSRM s-a adresat la CC pentru că din decizia CC din 22 martie rezultă că primul decret al Maiei Sandu privind desemnarea Nataliei Gavrilița era fictiv, deoarece președintele a cerut ca Guvernul Gavrilița să nu fie votat de Parlament, iar decretul nu a fost publicat în Monitorul oficial”, a explicat liderul socialiștilor Igor Dodon raționamentele pentru a merge la CC.

Sesizarea a fost semnată de deputații socialiști Vasile Bolea și Alexandr Suhodolschii.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *