Fostul premier Ion Chicu a criticat mai multe inițiative ale lui Igor Dodon, în special cea prin care liderul socialiștilor a solicitat retragerea unor sume de bani din rezervele Băncii Naționale.

Prezent luni în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova, Chicu a declarat că practica de a împrumuta direct de la Banca Națională este una care a rămas în istoria Republicii Moldova și care ne-ar întoarce cu 20 de ani în urmă.

„Este o practică vicioasă, este un lucru care nu poate fi acceptat pentru că dă peste cap regulile stabilite, loveşte dur în autoritatea Republicii Moldova şi pe plan internaţional, şi în raport cu instituţiile financiare internaţionale. Ca să înţelegem mai bine ce înseamnă asta, eu, având nevoie de un împrumut pentru varii motive, aş veni la dvs, nu la bancă. Nu este o metodă normală de a împrumuta. Sunt absolut împotriva unor asemenea abordări, nu pot fi justificate în nicio circumstanţă. Este vorba şi de o responsabilitate a Guvernului, ca debitor, pentru că politicul va avea tot timpul tentaţia să împrumute, cu tentaţia că poate cumva nu mai întoarcem, cum avem valorile mobiliare de stat care nici până astăzi nu au fost răscumpărate, a declarat Chicu.

El a criticat și rectificarea bugetară recentă efectuată fără avizul Guvernului.

„Zilele astea am mai văzut un precedent inacceptabil, când Parlamentul a votat rectificarea bugetului fără avizul Guvernului, alocând 600 de milioane pentru indexarea pensiilor, și asta este un populism cras, deși înțeleg tendința de a oferi pensionarilor mai mult, cred că mai urmează și alte inițiative populiste de acest gen”, a ma menționat fostul premier și consilier al lui Dodon.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here