Date oficiale în R. Moldova: 395 de persoane au fost vaccinate contrar regulilor impuse de autorități

Autor: , in Actualitate / COVID-19 / Social / 6 aprilie, 2021, 17:06

395 de persoane au fost vaccinate în prima etapă de imunizare, sfidând regulile impuse de către autorități, adică s-au imunizat pe pile. Specialiștii însă au refuzat să ofere detalii despre persoanele care au permis abaterile. Datele au fost anunțate de coordonatoarea campaniei de vaccinare anti-COVID-19, Ninel Revenco, în cadrul unui briefing de presă care a avut loc marți, 6 aprilie.

Revenco a precizat că cele aproape 400 persoane au fost înregistrate ca „alte categorii” și nu ar fi trebuit să fie imunizate în prima etapă.

Analiza a arătat că nu întotdeauna s-a respectat ordinea înregistrarii, nu întotdeauna persoanele au fost incluse corespunzător. De exemplu, în unele centre, persoanele din sistemul medical au fost incluse în alte categorii, din cauza abaterilor. Dacă vor fi sau nu sancționați angajații din medicină care au imunizat în prima etapă și alte categorii de salariați va decide Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Este regretabil când cineva dorește să se vaccineze în afara rândului și decide să meargă peste persoanele cu risc sporit de infectare”, a precizat Ninel Revenco.

Reprezentanții Serviciului de presă al Ministerului Sănătății au declarat pentru COTIDIANUL că abaterile au intrat în vizorul unei comisii speciale. Iar președinta Maia Sandu anunța, anterior, că va sesiza Procuratura. La solicitarea noastră, reprezentanții Procuraturii Generale au declarat că, deocamdată, nu au recepționat un astfel de demers. Cazurile de vaccinări pe pile sau bani au fost semnalate la sfârșitul lunii martie.

Președinta Comitetului de vaccinare a explicat că imunizarea se amână dacă persoana are COVID-19 și boala decurge într-o formă ușoară sau grav-medie, iar vaccinul poate fi administrat peste 10-14 zile după însănătoșire.

Persoana care a făcut o formă gravă de coronavirus și care a primit transfuzie de plasmă ar putea să se vaccineze împotriva COVID-19 peste 90 de zile după însănătoșire. Persoanele care au imunodeficiențe, cum ar fi pacienții HIV-pozitivi sau care suferă de hepatite cronice, la fel vor fi vaccinate, doar că răspunsul imun la aceste persoane poate fi mai puțin exprimat ca la alți pacienți”, a menționat Revenco.

În Republica Moldova, bilanțul a ajuns la 235.790 de persoane infectate cu COVID-19. Din numărul total, 216.478 de persoane au fost tratate de COVID-19, iar 5.178 au decedat.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *