Deputații nu se vor întruni în ședință plenară în această săptămână. Alaiba: N-au ei timp pentru așa ceva, iar în emisiuni țipă că problemele țării trebuie rezolvate

Autor: , in Actualitate / Politic / 6 aprilie, 2021, 14:49

Deputații nu se vor întruni în ședință plenară în această săptămână. Informația a fost confirmată pentru COTIDIANUL șefa Direcției generale comunicare și relații publice a Parlamentului, Elena Căpățînă.

Membrii Biroului permanent al Parlamentului nu se vor întruni săptămâna aceasta în sedință, astfel, nu se decide nici convocarea deputaților.

Deocamdată, nu se cunoaște motivul pentru care Biroul permanent nu se întrunește în ședință.

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Dumitru Alaiba, a criticat lipsa ședințelor.

Din nou, deputații din majoritatea parlamentară au obosit și nu vor ședință. Doar eu am vreo 10 legi care așteaptă să fie votate și care stau blocate de socialiști prin comisii. Legi bune, frumoase, pentru oameni. Legi pe economie, pe mediu, pe anticorupție, pe transparență. N-au ei timp pentru așa ceva. Iar seara în emisiuni țipă că problemele urgente ale țării trebuie rezolvate”, a scris Alaiba pe Facebook.

Ultima ședință a Legislativului a avut loc la data de 31 martie. Întrunit în ședință plenară, Parlamentul a aprobat declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în perioada 1 aprilie – 30 mai 2021.

La o zi distanță, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) s-a întrunit în ședință și a anunțat noi măsuri restrictive pentru următoarele 60 de zile.

A fost luată hotărârea de a institui, începând cu 3 aprilie 2021, regim special de circulație a persoanelor, în orașele Chișinău și Bălți. A fost interzisă deplasarea în afara locuințelor în intervalul orelor 23:00 – 05:00. Excepție fac persoanele care se deplasează în interes profesional, pentru asistență medicală, achiziționarea de medicamente, sau îngrijirea persoanelor apropiate. Aceștia trebuie să prezinte misiunilor de patrulare o declarație pe propria răspundere sau să arate permisul de muncă. În plus, se interzice aflarea persoanelor în spații publice, cum ar fi parcuri, zone de agrement, terenuri de joacă, sau terenuri sportive.

Membrii Comisiei au decis că în cazul în care o unitate economică va încălca măsurile de sănatate publică sau va pune în pericol sănătatea cetățenilor, activitatea acesteia va fi suspendată pe perioada stării de urgență.

CSE a interzis întreprinderilor prestatoare de servicii publice să sisteze furnizarea serviciilor, prin deconectarea locurilor de consum, sau să aplice penalități pe motiv de neachitare de către consumatorii casnici a facturilor de energie electrică, termică, telefonie fixă, gaze naturale sau apă potabilă consumată. Deconectarea de la utilități poate fi făcută doar în cazul în care este pusă în pericol viața și sănătatea oamenilor.

A fost instituit moratoriu, până la 30 mai 2021, asupra controalelor de stat planificate de către organele abilitate cu funcții de control asupra activității de întreprinzător. Această interdicție nu se aplică controalelor efectuate de către ANSA, ANSP, IPM și ANRE.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *