Maia Sandu a semnat decretul de eliberare din funcție a judecătorului Serghei Lazari (DOC)

Autor: , in Actualitate / Justiție / Social / 6 aprilie, 2021, 14:07

Președinta Maia Sandu a semnat decretul de eliberare din funcție a judecătorului Serghei Lazari de la Judecătoria Chișinău. Actul a fost semnat luni, 5 aprilie.

Prezentul decret intră în vigoare la data semnării.

Judecătorul Serghei Lazari a ajuns în atenția publicului după ce a emis mai multe sentințe discutabile în mai multe dosare de rezonanță, potrivit Anticorupție. El a făcut parte din completul de judecători care au examinat dosarul ex-premierului Vlad Filat și, în iunie 2016, au dictat sentința de condamnare la nouă ani de închisoare. Totodată, instanța i-a aplicat lui Filat o amendă de 60.000 de lei, l-a pri­vat de drep­tul de a ocupa fun­cţii publice pe un termen de cinci ani, i-a retras Ordinul Republicii cu care a fost decorat în 2013 și i-a con­fis­ca­t averea.

De asemenea, Lazari este magistratul care, după un proces ce a durat șase ani, în aprilie 2016, l-a achitat pe Iacob Gumeniță, ex-vicecomisar al municipiul Chișinău, demis din funcție în septembrie 2009 de către ministrul de Interne Victor Catan.

Lazari este judecătorul care „l-a scăpat” de închisoare pe Iurie Chirinciuc, fost ministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, aplicându-i o pedeapsă de un an și patru luni de închisoare, dar cu suspendare. Magistratul de la sediul Buiucani al Judecătoriei Chișinău l-a salvat de penitenciar și pe ex-viceministrul Economiei, Valeriu Triboi. Prin sentința dictată de Serghei Lazari în dosarul de corupție în care era vizat, acesta s-a ales doar cu o amendă de 37.500 de lei.

De asemenea, Lazari este vestit pentru faptul că își ascundea fața în timpul pronunțării sentințelor. 

<iframe width=”700″ height=”520″ src=”https://www.youtube.com/embed/QdTNghi_sWY” title=”YouTube video player” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>

Video: TV8

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *