Platforma DA cere Maiei Sandu să sesizeze de urgență CC în vederea verificării constituționalității Partidului Șor

Autor: , in Actualitate / Politic / 6 aprilie, 2021, 16:08

Membrii Platformei Demnitate și Adevăr au anunțat marți, 6 aprilipe, că au solicitat președintei Maia Sandu să sesizeze de urgență Curtea Constituțională în vederea verificării constituționalității Partidului Șor. Solicitarea vine după ce, anterior au declarat că vor sesiza Înalta Curte, însă, potrivit legii, deputații nu pot face acest lucru atunci când este vorba despre controlul legalității unui partid.

„În lipsa unor inițiative și eforturi din partea instituțiilor expres abilitate ale statului, precum procurorul general, ministrul Justiției, președintele Parlamentului, președintele țării, am anunțat depunerea sesizării la Curtea Constituțională pe subiectul exercitării controlului de constituționalitate privind Partidul Politic „Șor” și a elaborat un proiect de lege cu propuneri de modificare a Codul electoral, a Codului Contravențional, precum și a Codului Penal și a Legii privind partidele politice, prin care am propus înăsprirea pedepsei de la sancțiune contravențională la sancțiune penală pentru partidele politice, care utilizează fondurile nedeclarate, neconforme, obscure”, a comentat Platforma DA.

Membrii Platformei DA susțin că prin sesizarea Curții Constituționale se contestă constituționalitatea Partidului Politic „Șor”, care prin acțiunile și scopurile sale lezează principiul statului de drept, fapt ce intră în contradicție cu prevederile art. 1 alin. (3) și 41, alin. (4) din Constituția Republicii Moldova.

„Sunt aduse probe vizând recidivarea Partidului Politic „Șor” în încălcarea legislației electorale și comiterea abaterilor de la legislație în fiecare scrutin electoral la care a participat, dovada folosirii mijloacelor ilegale pentru întărirea influenței politice, fapt ce contravine principiului statului de drept, demersurile Procuraturii Generale privind ridicarea imunității deputaților partidului ȘOR etc.De asemenea, a fost invocată noțiunea de „crimă organizată”, menționată în rapoartele instituțiilor de drept ale statului, în dosarele penale, precum și în rapoartele comisiilor speciale de anchetă ale Parlamentului Republicii Moldova. Sesizarea conține un larg probatoriu privind încălcarea de către partidul politic ȘOR a legislației naționale, atât electorale, cât și a celei contravenționale și penale”, au argumentat membrii Platformei DA.

În conformitate cu dispozițiile Codul jurisdicției constituționale, potrivit cărora subiecții cu drept de sesizare a Curții Constituționale în ce privește constituționalitatea unui partid sunt președintele Republicii Moldova, președintele Parlamentului, Guvernul, ministrul justiției sau procurorul peneral, ținând cont de declarațiile și acțiunile de până acum ale acestora, solicităm președintelui Republicii Moldova, Doamnei Maia Sandu, să sprijine prin pârghiile oferite de Constituție și de către cetățeni prin votul lor sesizările și inițiativele legislative ale Platformei Demnitate și Adevăr de eliminare a penalilor din politică și din administrația publică. Având în vedere cele expuse, solicităm Președintelui Republicii Moldova în calitatea sa de subiect cu drept de sesizare a Curții Constituționale în conformitate cu dispozițiile art. 38(2), lit. d, să sesizeze de urgență Curtea Constituțională în vederea verificării constituționalității partidului ȘOR, în perspectiva alegerilor parlamentare anticipate”, a argumentat Platforma DA.

Amintim că, la sfârșitul lunii martie, deputații Platformei DA au anunțat că au solicitat radierea Partidului Șor din registrul partidelor politice din Republica Moldova.

Vezi și: Platforma DA cere radierea Partidului Șor: „E o unealtă în mâna unui grup criminal. Depunem o sesizare la Curtea Constituțională” (VIDEO)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *