Raportorul PE pentru R. Moldova, după ce Greceanîi s-a adresat secretarului general al CoE: „E nevoie imediată de alegeri”
Raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, Dragoș Tudorache, se arată îngrijorat de faptul că „unii responsabili politici” din țara noastră continuă „să joace soarta țării pe mize politice mici”, menționând că acum „e prioritară o guvernare stabilă și legitimă, cu un Parlament la fel de credibil și responsabil”.
„Doar în acest fel, moldovenii pot trece prin criza COVID, doar așa se pot relua reformele esențiale pentru modernizarea țării și pentru reluarea unor parteneriate externe serioase, care să dea țării acces la finanțare și oportunități economice. Pentru toate acestea, e nevoie imediată de alegeri, unele în care moldovenii să își exprime în mod asumat opțiunile politice în acest context politic, economic și geostrategic complicat”, a transmis europarlamentarul într-o reacție pentru COTIDIANUL.
Potrivit lui Tudorache, este greu de înțeles de ce șefa statului, Maia Sandu, pare să fie singura care luptă în mod autentic pentru acest obiectiv.
„Faptul că opozanții politici recurg la acuzații din repertoriul uzurpării puterii în stat este disonant cu nevoile țării. Asistăm de mai multe luni la un blocaj instituțional și un interimat guvernamental care afectează funcționarea normală a unei administrații care ar fi trebuit să se ocupe de starea de criză medicală. După cum știm, pentru Republica Moldova singura sursă de vaccinuri este la acest moment România, aceeași țară care acordase 100 de milioane de euro din care s-au pierdut 60 de milioane din cauza instabilității guvernamentale. În aceeași situație se găsește și acordul financiar cu Uniunea Europeană, care nu poate fi accesat din cauza neîndeplinirii condiționalităților și a întârzierilor în aplicarea măsurilor convenite. Aștept o aliniere onestă a forțelor politice în spiritul interesului național”, a mai declarat oficialul.
Reacția lui Dragoș Tudorache vine după ce șefa Legislativului de la Chișinău, Zinaida Greceanîi, i-a scris secretarului general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, că nu sunt circumstanțe pentru dizolvarea parlamentului și i-a cerut să intervină în „medierea conflictului dintre președintele țării și parlament”. Într-o reacție pentru COTIDIANUL, consiliera prezidențială pentru comunicare publică, Sorina Ștefârță, a transmis că, de fapt, Consiliul Europei cunoaște foarte bine situația din Republica Moldova și cine a generat și continuă să genereze derapajele democratice din țara noastră.
„Alegerile anticipate, pe care formațiunea doamnei Greceanîi vrea să le evite cu orice preț, sunt un element important al procesului democratic și reprezintă de fapt voința cetățenilor, care vor să scape de politicienii compromiși și corupți”, a precizat Ștefârță.
Săptămâna trecută, după consultarea fracțiunilor și grupurilor parlamentare, Maia Sandu a sesizat Curtea Constituțională pentru constatarea circumstanțelor de dizolvare a parlamentului. De cealaltă parte, deputații socialiști și cei din Platforma parlamentară „Pentru Moldova”, din care face parte și Partidul „Șor”, au transmis judecătorilor constituționali că nu există temeiuri pentru dizolvarea forului legislativ. Totodată, parlamentul a declarat stare de urgență până în data de 30 mai, iar, conform legii, în această perioadă, legislativul nu poate fi dizolvat.
Comentarii