Stare tot mai proastă de sănătate pentru Navalnîi; A fost transferat într-o infirmerie

Autor: , in Externe / 6 aprilie, 2021, 13:22

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost transferat la infirmeria închisorii din Pokrov, unde îşi execută pedeapsa, deoarece avea o stare febrilă şi simptome ale unei boli respiratorii, a relatat luni seara semioficiosul Izvestia, citând surse ale filialei din regiunea Vladimir a Administraţiei penitenciare ruse (FSIN), potrivit EFE și Agerpres.

„Condamnatul a fost transferat la infirmerie, unde se află sub observaţia personalului sanitar”, au indicat sursele FSIN, ca răspuns la o cerere din partea Izvestia cu privire la starea de sănătate a Navalnîi.

Anterior, pe contul său dintr-o reţea de social media, opozantul rus – care a intrat în greva foamei în 31 martie pentru a i se asigura asistenţă medicală calificată pentru dureri acute la spate şi picioare – scria că avea temperatura de 38,1 grade şi o tuse puternică.

Conform FSIN, opozantului i-au fost prelevate probe pentru efectuarea ‘tuturor analizelor necesare, inclusiv un test pentru coronavirus’.

Navalnîi (44 de ani) – cel mai virulent critic al Kremlinului din rândul opoziţiei ruse – se află din 11 martie în închisoarea nr. de la periferia oraşului Pokrov, regiunea Vladimir (aproximativ 100 de kilometri est de Moscova), pe care a descris-o drept ‘lagăr de concentrare’.

Opozantul a fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare într-un dosar datând din 2014, despre care atât el, cât şi opoziţia rusă şi cancelarii occidentale susţin că a fost instrumentat la comandă politică.

Navalnîi, pe care sistemul penitenciar l-a declarat drept ‘deţinut înclinat spre evadare’, este trezit din oră în oră în cursul nopţii pentru a fi verificat că nu a fugit, o măsură pe care apărătorii drepturilor omului o califică drept tortură.

Kremlinul a respins plângerile, apărând aceste metode ca fiind necesare pentru ‘menţinerea ordinii şi disciplinei’ în închisori.

Poliţia rusă a întărit marţi măsurile de securitatea la închisoarea de la periferia oraşului Pokrov, în timp ce susţinători ai opozantului rus se pregăteau să organizeze o manifestaţie în faţa penitenciarului pentru a cere autorităţilor să-i fie acordate îngrijiri medicale corespunzătoare, relatează Reuters.

Luni seara, aliaţi ai lui Navalnîi anunţaseră continuarea protestelor în sprijinul acestuia, după ce opozantul transmisese printr-o reţea de social media că va continua greva foamei, chiar dacă avea febră şi o tuse puternică, spunând că trei deţinuţi din secţia sa fuseseră spitalizaţi cu tuberculoză.

Marţi dimineaţă, agenţi de poliţie, dintre care unul însoţit de un câine poliţist, au instalat un punct de control improvizat în faţa porţilor închisorii şi o barieră metalică pentru a bloca drumul la 100 de metri de acestea.

De asemenea a fost restricţionat accesul în parcarea închisorii, cu excepţia personalului închisorii, iar agenţi de pază verificau actele de identitate ale angajaţilor închisorii şi reporterilor sosiţi la penitenciarul din Pokrov.

Încarcerarea lui Navalnîi, la revenirea sa la 17 ianuarie la Moscova din Germania, unde primise îngrijiri după ce fusese otrăvit în august cu agent neurotixic de tipul Noviciok de uz militar, a declanşat proteste masive în toată ţara la sfârşitul lunii ianuarie, când mii de oameni au fost reţinuţi de forţele de ordine.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *