Astăzi se împlinesc 12 ani de la protestele violente din 7 aprilie. Statistica și gestiunea dosarelor

Autor: , in Actualitate / Social / 7 aprilie, 2021, 09:37

Astăzi se împlinesc 12 ani de la violențele din 7 aprilie 2009, în urma cărora, cel puțin, o persoană a murit, sute au fost arestate și torturate de către forțele de ordine, iar sediile Parlamentului și Președinției au fost devastate și incendiate.

Procuratura Generală anunță că în rezultatul evenimentelor din aprilie 2009 persoanele care au pretins că au avut de suferit de pe urma acțiunilor polițiștilor au adresat 77 de plângeri, iar în alte 31 de cazuri procurorii s-au autosesizat, în total fiind pornite 108 de procese penale.

Statistica și gestiunea dosarelor, conform datelor prezentate de reprezentanții Procuraturii Generale astăzi, 7 aprilie 2021:

Din numărul total al plângerilor:
– în 71 cazuri au fost pornite cauze penale (42 – tortură, 19 – exces de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu, 10 – alte categorii de infracţiuni);
– 28 dosare în privinţa a 47 colaboratori de poliţie au fost finalizate şi expediate în judecată;
– în restul cazurilor, urmărirea penală fie a fost încetată din lipsa elementelor constitutive ale infracţiunilor, fie a fost suspendată pe motiv că nu a fost posibilă stabilirea identităţii persoanelor care au acţionat ilegal, fiind cu cagule pe cap.

În rezultatul examinării dosarelor în instanțele de judecată, au devenit irevocabile – 26 hotărâri în privinţa a 45 persoane, dintre care:
– 9 sentinţe de achitare în privinţa a 16 persoane;
– 2 sentinţe de încetare în privinţa a 2 persoane (o sentinţă în legătură cu decesul făptuitorului, iar alta prin stabilirea amenzii contravenţionale);
– 15 sentinţe de condamnare în privinţa a 27 persoane, din care:
– condamnare, cu suspendare – 9 sentinţe în privinţa a 20 persoane;
– condamnare, cu executare – 3 sentinţe în privinţa a 4 persoane;
– condamnare la amendă – 3 sentinţe în privinţa a 3 persoane.

La finele anului trecut, pe rolul instanţelor de fond se afla o cauză penală în privinţa a 2 persoane (întoarsă la rejudecare), în instanţa de apel – nici o cauză pe rol. În instanța de recurs, în prezent se află o singură cauză penală – dosarul de învinuire pentru exces de putere a fostului șef al poliției municipale, următoarea ședință pe acest caz fiind numită pentru 13 aprilie 2021”, a anunțat Procuratura Generală.

Deşi au trecut 12 ani de la acele evenimente, opinia publică nu ştie încă cine a provocat violenţele

Mii de tineri au protestat, pe 7 aprilie 2009, la Chişinău, faţă de rezultatele alegerilor parlamentare care au avut loc cu două zile mai înainte, în urma cărora Partidul Comuniştilor a obţinut aproximativ 50% din sufragii şi pe care opoziţia şi unii observatori internaţionali le-au considerat fraudate.

Protestele începuseră, dimineaţă, în jurul orei 10.00, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, în imediata apropiere a Guvernului.

În scurt timp, protestatarii s-au deplasat spre sediul Preşedinţiei şi Parlamentului unde au scandat lozinci anticomuniste, cerând revizuirea rezultatelor scrutinului. Ei scandau „Libertate!”, „Jos comuniştii!”, „Afară din ţară!” şi purtau drapele ale Republicii Moldova, ale României şi ale Uniunii Europene.

Pe la ora 12.30, manifestanţii încercaseră să ia cu asalt clădirea Parlamentului şi Preşedinţiei.

Forţele de ordine au opus rezistență, iar mulţimea a început să arunce în ei cu pietre scoase din caldarâm.

În urma ciocnirilor dintre protestatari și forțele de ordine, au fost sparte geamurile de la parterele şi primele etaje ale celor două clădiri. Zeci de manifestanți reuşiseră să pătrundă în Preşedinţie şi Parlament de unde au început a scoate mobilă, calculatoare, copiatoare etc. pe care le-au distrus s-au incendiat.

Pe durata întregii după amiezi au avut loc ciocniri violente între forţele de ordine şi manifestanţi în urma cărora au fost rănite aproximativ 40 de persoane – atât poliţişti, cât şi protestatari – opt dintre care au fost internate în stare gravă.

Poliţia a încercat să disperseze mulţimea cu gaze lacrimogene şi petarde, însă fără succes.

În jurul orei 17.00 forţele de ordine au părăsit Parlamentul şi Preşedinţia, lăsându-i pe manifestanţi să pătrundă liber în interior.

În timpul ciocnirilor, clădirile Preşedinţiei şi Legislativului au fost incendiate, iar primele etaje au fost devastate.

Cel puţin o persoană a fost omorâtă în bătăi de poliţişti. Este vorba de Valeriu Boboc, a cărui moarte a fost recunoscută de autorităţi, există însă suspiciuni că numărul celor decedaţi a fost mai mare. Potrivit Amnesty International, în timpul protestelor de atunci, poliţia a reţinut cel puţin 600 de persoane, sute din ele fiind bătute la arestare şi în incinta secţiilor de poliţie.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X