Zelenski: Doar intrarea Ucrainei în NATO ne mai poate apăra de Rusia; Reacția Kremlinului

Autor: , in Externe / 7 aprilie, 2021, 08:55

Ucraina își dorește să devină cât mai rapid membră NATO – o spune președintele acestei țări, Volodimir Zelenski, care a cerut conducerii alianței să grăbească procedura de aderare, conform The Moscow Times. Președintele ucrainean este de părere că intrarea în NATO este singura modalitate prin care poate fi oprit conflictul cu separatiștii din estul țării, în Donbas și Lugansk.

Zelenski a discutat cu secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, după o accentuare a confruntărilor în regiunile separatiste, dar și din cauza unei consolidări a capacităților militare ruse în zonă despre care ucrainenii cred că va duce la o escaladare a conflictului cu separatiștii, scrie digi24.ro.

După discuția cu Stoltenberg, Zelenski a publicat și un mesaj pe Twitter în care spune că „este momentul ca NATO să accepte dorința mai veche a Ucrainei de a adera la alianță”.

De asemenea, președintele ucrainean spune că țara sa este pregătită și angajată spre îndeplinirea reformelor necesare pentru a intra în NATO.

„Reformele nu sunt suficiente pentru a opri Rusia. Intrarea în NATO este singura modalitate pentru a încheia războiul din Donbas”, a spus Zelenski care mai spune că speră ca Ucraina să fie invitată să adere la planul de acțiune pentru calitatea de membru al alianței.

Reacția Kremlinului

Moscova nu a negat mișcările de trupe din apropierea graniței cu Ucraina, însă insistă că acțiunile sale nu au ca scop amenințarea nimănui. Pe de altă parte, Rusia vede intrarea Ucrainei în NATO drept o amenințare directă la adresa sa.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, le-a spus jurnaliștilor, marți, că o eventuală aderare a Ucrainei la Alianța Nord-Atlantică nu doar că nu ar ajuta la soluționarea conflictului ci chiar l-ar înrăutăți. Peskov a subliniat că Rusia „poate să își mute trupele pe teritoriul său oricum dorește, iar acest lucru nu înseamnă că încercăm să amenințăm pe cineva”.

„Ne îndoim foarte tare de faptul că acest fapt (n. red. – aderarea la NATO a Ucrainei) va ajuta Ucraina să își rezolve problemele interne. Din punctul nostru de vedere nu va face decât să înrăutățească problema”, a spus Peskov.

De la începutul acestui an, au fost uciși deja 23 de soldați ucraineni în conflictul din estul țării. Prin comparație, în 2020 au murit 50 pe tot parcursul anului. În săptămânile recente, conflictele și confruntările s-au înmulțit, pe acest fundal apărând și informațiile legate de consolidarea prezenței armate a Rusiei în zonă.

Un astfel de incident a avut loc în apropierea orașului Avdiivka, la șase kilometri nord de Donețk, capitala de facto a separatiștilor. Forțele terestre ucrainene au anunțat 10 zile de exerciții militare pentru 600 de rezerviști care vor fi trimiși în sudul țării pentru „protejarea graniței administrative cu Crimeea”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X