Foto: Captură video

Valeriu Guma, ex-deputatul Partidului Democrat (PDM) și fost secretar al Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe, a participat la audierile organizate de Comisia de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la spălarea banilor în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și al instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova (Comisia „Laundromat”).

Subiectul audierilor a fost amendarea operată în 2011 la articolul 14 al Legii cu privire la prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului.

Președinta Comisiei „Laundaromat”, Inga Grigoriu, a menționat că modificarea legislației a însemnat „deconectarea butonului roșu”, referindu-se la efectul suspensiv al deciziilor Serviciului Prevenire şi Combaterea Spălării Banilor.

A fost creată o breșă prin care banii proveniți din anumite activități ilicite să poată traversa sistemul financiar-bancar din Moldova și ajunge în zonele offshore, a specificat deputata cu trimitere la declarațiile din presă ale unor foști funcționari”, a spus Grigoriu.

A fost menționat faptul că au existat mai multe amendamente, unul dintre care fiind înaintat de Valeriu Guma. Ex-deputatul l-a calificat drept judicios și că acesta urmărea scopul de a debloca activitatea oamenilor de afaceri. Potrivit spuselor sale, amendamentul său nu a avut ca scop privarea instituțiilor de resort de dreptul de a suspenda tranzacțiile suspecte.

În cadrul audierilor, s-a menționat că un alt amendament a fost înaintat de Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției (CCCEC), actualmente – Centrul Național Anticorupție (CNA).

Pentru a face mai multă lumină în subiectul respectiv, Comisia „Laundromat” intenționează să solicite informații de la ex-directorul CCCEC Viorel Chetraru, ex-președintele Comisiei economie, buget și finanțe al Parlamentului Veaceslav Negruță, ex-vicedirectorul CNA, Cristina Țărnă.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here