Toți cetățenii moldoveni, indiferent dacă dețin sau nu cetățenie română, ar putea fi acceptați la vaccinare în România dacă Guvernul de la București va accepta o petiție în acest sens, depusă de ExpertForum.

ExpertForum a trimis o scrisoare deschisă premierului Florin Cîţu, vicepremierului Barna şi miniştrilor Aurescu şi Voiculescu pentru a solicita extinderea ofertei româneşti de vaccinare anti-Covid la toți cetățenii Republicii Moldova, nu doar aceia care au şi cetăţenie română, ca acum.

„Platforma românească de vaccinare permite programarea în centre de vaccinare aflate pe teritoriul României a cetăţenilor români rezidenţi în stânga Prutului. Aceasta e o măsură firească de asumare a responsabilităţii pentru sănătatea conaţionalilor noştri care nu au perspectivă realistă de acces la un vaccin sigur, certificat în UE.

Expert Forum (EFOR) este însă preocupat de soarta celorlalţi locuitori ai Republicii Moldova, care nu au cetăţenie română, dar sunt în contact apropiat cu aceştia, fiind adesea membri ai aceleiaşi familii. Există destule situaţii în care un soţ are dublă cetăţenie iar celălalt nu; ori în care părinţii mai în vârstă nu au apucat să-şi redobândească cetăţenia română, însă copiii lor da. Se crează astfel un clivaj artificial în accesul la vaccin – deci la perspectiva de normalizare a vieţii – între persoane care îşi duc traiul împreună”, se arată în scrisoare către Guvernul de la București.

Autorii solicită: Adaptarea actualei platforme online pentru a permite şi cetăţenilor moldoveni fără cetăţenie română, care au acte valabile emise de autorităţile din Chişinău, să se vaccineze în centrele aflate pe teritoriul României în aceleaşi condiţii în care o pot face acum cei cu dublă cetăţenie și i ncluderea teritoriului Republicii Moldova în aria deservită de echipele mobile de vaccinare pentru zona rurală, când această etapă va fi lansată în România.

„Aranjamentele pentru verificarea identităţii şi componenţa echipelor mixte de vaccinare pe teritoriul Moldovei sunt detalii tehnice care se pot pune rapid la punct de ambele guverne”, consideră autorii.

România a donat deja aproape 100 de mii de doze de vaccin din cele 200 de mii propuse Republicii Moldova. În paralel, mii de persoane care dețin și cetățenie română s-au vaccinat deja peste Prut.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here