Reacții după răspunsul Consiliului Europei, prezentat de Greceanîi: „Presiune pe judecătorii Curții Constituționale; Minciună și manipulare”

Autor: , in Actualitate / Politic / 13 aprilie, 2021, 16:09

„Presiune pe judecătorii Curții Constituționale; Minciuna și manipularea e arma principală a PSRM”. Forma în care președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a prezentat răspunsul primit din partea secretarei generale a Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, a fost criticată de unii deputați.

Deputatul PAS, Mihai Popșoi, susține că răspunsul Consiliului European a fost prezentat tendențios de către Greceanîi.

Modul în care PSRM și gruparea criminală Șor se țin de putere este strigător la cer. Zinaida Greceanii încearcă să manipuleze opinia publică și să pună presiune pe Judecătorii Curții Constituționale. Doamna Greceanii a emis un comunicat tendențios prin care interpretează răspunsul SG al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić. Asta în timp ce toate prevederile Constituționale privind dizolvarea parlamentului au fost îndeplinite – trei luni au trecut și două tentative de numire a guvernului au eșuat”, a comentat Popșoi.

Parlamentarul susține că „atât litera cât și spiritul Constituției, inclusiv jurisprudența Curții Constituționale au fost respectate, așa cum s-au expus practic toți constituționaliștii din Republica Moldova și așa cum îndeamnă dna Burić și alți parteneri ai țării noastre”.

Deputatul fracțiunii Platforma DA, Iurie Reniță, la fel, a criticat abordarea Zinaidei Greceanîi.

Minciuna și manipularea – arma principală a PSRM. Ofensiva PSRM-ului de a discredita oponenții politici a atins turații maxime. Tot ce este național și proeuropean este combătut cu vehemență, în termeni simpli aceasta însemnând că minciuna și manipularea este pusă din nou în aplicare ca armă principală a ortacilor socialiști. Au rămas zile numărate când Curtea Constituțională v-a decide soarta actualului parlament – alegeri anticipate sau continuarea activității acestuia. Frica lui Dodon și a partidului său că actualul parlament ar putea fi dizolvat ii motivează la acțiuni disperate și chiar ridicole. Ce ar avea în comun PSRM-ul moscovit al lui Dodon cu Consiliul Europei? De unde și de când?

Doar disperarea totală și dorința acerbă de a se menține cu orice preț la putere a impus PSRM-ul să se adreseze prestigioasei instituții europene în domeniul respectării drepturilor omului și a statului de drept. În context apare fireasca întrebare: de ce nu s-au adresat, în prealabil, Consiliului Europei când au votat atâtea legi anticonstituționale pe la mijlocul nopții la sfârșitul anului trecut? Răspunsul este foarte clar: minciuna și manipularea sunt elemente indispensabile ale activității PSRM-ului; doar prin acestea mai supraviețuiește politic”, a spus Reniță.

Parlamentul a mai adăugat că socialiștii interpretează după bunul lor plac.

În stilul tradițional ce-i caracterizează (PSRM), speakerița Greceanâi interpretează după bunul lor plac Scrisoarea Secretarului General al Consiliului Europei Marija Pejčinović Burić vis-a-vis de oportunitatea legală a dizolvării actualului parlament, în care, evident, nu figurează expres faptul că “Parlamentul nu poate fi dizolvat dacă există majoritate parlamentară”. Chiar să fi primit doamna Greceanâi o versiune a Scrisorii și în limba rusă, în care este stipulat explicit că actualul parlament nu poate fi dizolvat?
E la latitudinea exclusivă a Curții Constituționale decizia privind constatarea circumstanțelor legale pentru dizolvarea parlamentului. S-a ajuns până aici, deoarece “este esențial, într-un stat democratic, ca toate instituțiile sale să coopereze în mod loial în exercitarea prerogativelor constituționale ale acestora” (din Scrisoarea Secretarului General al Consiliului Europei). Iată unde ar trebui identificate adevăratele motive ale impasului politic actual și nu pe la Consiliul Europei și încă de PSRM!?
”, a conchis Iurie Reniță.

Președinta Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi, a primit în dimineața zilei de 13 aprilie, răspunsul secretarei generale a Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, la demersul pe care l-a adresat anterior. Anunțul a fost făcut de Parlament, fiind menționat că acest răspuns a fost remis Curții Constituționale.

Vezi și: (DOC) Greceanîi a primit răspuns de la Consiliul Europei privind dizolvarea Parlamentului: „A fost remis Curții Constituționale”

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X