Republica Moldova a preluat, în premieră, președinția NALAS. Maia Sandu: Ne dorim ca oamenii să rămână în țară, iar cei care au plecat să se întoarcă

Autor: , in Actualitate / Politic / 13 aprilie, 2021, 16:22

Președinta Maia Sandu a participat marți, 13 aprilie, la deschiderea Reuniunii anuale a Adunării Generale a Rețelei Asociațiilor de Autorități Locale din Europa de Sud-Est (NALAS). În acest an, țara noastră a preluat pentru prima dată președinția NALAS.

Am toată încrederea că deținerea președinției de Congresul Autorităților Locale din Moldova va aduce plus valoare întregii rețele de autorități locale și regionale din Europa de Sud-Est și va contribui, totodată, la consolidarea comunităților și a administrației publice locale din țara noastră. În Europa de Sud-Est, ne confruntăm de cele mai multe ori cu aceleași provocări. Însă avem și obiective asemănătoare, și aspirații comune, și anume apropierea de familia europeană a națiunilor și crearea unor condiții de viață europene pentru cetățenii noștri”, a declarat Maia Sandu, la deschiderea evenimentului.

Șefa statului susține că drept obiectiv comun este construirea unor comunități puternice și prospere, unde oamenii au oportunități de angajare, acces la apă, canalizare, servicii de sănătate și educație.

Din țara noastră pleacă prea mulți cetățeni în căutarea unei vieți mai bune. Ne dorim ca oamenii să rămână în țară, iar cei care au plecat să se întoarcă. Știm că pentru a atinge un asemenea obiectiv trebuie să construim Europa acasă. Visul nostru este să creăm sate și orașe europene aici, în Moldova, și mi-am asumat un angajament ferm în campania electorală să sprijin administrația publică locală în îndeplinirea acestui obiectiv”, a subliniat președinta.

Potrivit Președinției, Maia Sandu a vorbit și despre acțiunile care trebuie întreprinse pentru consolidarea autorităților publice locale din Republica Moldova: asigurarea accesului echitabil la finanțare publică pentru toate localitățile, elaborarea noilor mecanisme de asistență care să ofere sprijin direct comunităților locale, descentralizarea fiscală. De asemenea, șefa statului și-a exprimat speranța că vom putea lansa în curând Programul „Satul European”, amânat din cauza pandemiei. Acest program își propune să combine diverse fonduri și să simplifice regulile de finanțare, așa încât să crească echitatea și accesul comunităților la finanțare pentru proiecte de dezvoltare locală.

Președinta Maia Sandu și-a exprimat recunoștința pentru partenerii țării noastre, Consiliul Europei, NALAS, țările europene și toți partenerii de dezvoltare ce sprijină proiectele regionale și locale din Moldova: „Cred cu tărie că o administrație publică locală independentă și puternică este un pilon important al democrației. În acest sens, voi continua să sprijin independența APL și să muncesc pentru construirea unei justiții și a unei procuraturi independente și responsabile. Vom continua eforturile noastre de a asigura descentralizarea și de a crește independența financiară a autorităților locale”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X