Reacția lui Dodon, după ce CC a constatat că există circumstanțe de dizolvare a Parlamentului: Au uzurpat instanța supremă

Autor: , in Actualitate / Politic / 15 aprilie, 2021, 16:36

După ce magistrații Curții Constituționale au decis că există circumstanțe care justifică dizolvarea Parlamentului, liderul Partidului Socialiștilor (PSRM), Igor Dodon, a declarat că „judecătorii au uzurpat instanța supremă”.

Prin decizia de astăzi, majoritatea judecătorilor de la CC (3 din 5) au uzurpat instanța supremă a Moldovei în interesul politic al președintelui țării, prin aceasta încălcând grav normele constituționale, deciziile proprii adoptate pe parcursul ultimilor ani, recomandările Consiliului Europei și ale Comisiei de la Veneția. Decizia de astăzi poate fi comparată cu deciziile CC din luna iunie 2019, când Plahotniuc a încercat să utilizeze CC de buzunar pentru a dizolva parlamentul și pentru a anunța alegeri parlamentare anticipate, în speranța de a obține mai multe mandate pentru partidul său. În anul 2019, aceste tentative au fost declarate de majoritatea parlamentară și comunitatea internațională drept uzurpare a puterii, mai târziu – neconstituționale, iar membrilor CC le-a fost acordat vot de neîncredere și ei au demisionat”, a comentat Dodon.

Liderul PSRM susține că „am devenit martori ai tentativelor de uzurpare a puterii de către Maia Sandu”.

Sunt sigur că noi cu toții am devenit martori ai tentativelor de uzurpare a puterii de către Maia Sandu, cu folosirea a 3 magistrați ai CC în stilul oligarhului fugar. Răspunsul la aceste tentative ar putea fi asemănător cu cel din anul 2019: nerecunoașterea deciziei CC, vot de neîncredere celor trei membri ai CC cu cererea demisiei acestora, apel către partenerii internaționali cu îndemnul de a interveni și de a curma aceste tentative de lovitură de stat, pentru a restabili statul de drept în Republica Moldova”, a conchis Dodon.

Curtea Constituțională a decis joi, 15 aprilie, că există circumstanțe care justifică dizolvarea Parlamentului. Astfel, președinta Maia Sandu urmează să dizolve Parlamentul și să fie anunțată data la care urmează să fie organizate alegerile parlamentare anticipate.

Vezi și:

Curtea Constituțională a decis: Există circumstanțe care justifică dizolvarea Parlamentului (VIDEO)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *